Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαφώτισης και Αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαφώτισης και Αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 06, 2024-11:36 View: 2

Η Αστυνομία εξαγγέλλει ευρωπαϊκή εβδομάδα διαφώτισης και αστυνόμευσης για την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση και την αντιμετώπιση της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλου αντικειμένου) με απώτερο στόχο τη μείωση των σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε οδικές συγκρούσεις και την ευαισθητοποίηση των οδηγών.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι, θα ξεκινήσουν από αύριο Δευτέρα 07 Οκτωβρίου, 2024 και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 2024. Η εν λόγω εκστρατεία θα διεξάγεται ταυτόχρονα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας Roadpol.

Όπως είναι γνωστό, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, η απόσπαση της προσοχής του οδηγούεντάσσεται στους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής σε οδική τροχαία σύγκρουση, δεδομένου ότι περιορίζεται δραματικά ο χρόνος αντίδρασης, σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η οδήγηση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται επίσης ότι, κατά την τριετία 2021 – 2023, οι οδικοί θάνατοι σε ποσοστό 16.2% και οι σοβαροί οδικοί τραυματισμοί σε ποσοστό 21.3% οφείλονταν στην απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση, καθιστώντας την ως πρώτη αιτία πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων  οδικών τραυματισμών.

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι αρκετές έγκυρες έρευνες κατέδειξαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την  οδήγηση μειώνει σημαντικά:

  • τη διατήρηση της σωστής θέσης στο δρόμο
    • τη διατήρηση της ορθής/προβλεπόμενης ταχύτητας
    • το χρόνο αντίδρασης, με αποτέλεσμα η χρήση των φρένων να γίνεται καθυστερημένα
    • την κρίση και αναγνώριση ασφαλών αποστάσεων
    • τη γενική αντίληψη για την τροχαία κίνηση

Επιπρόσθετα, κατά τους συνεχείς οδικούς ελέγχους που θα διεξάγονται θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων (παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας/προστατευτικού κράνους, παραβίαση των ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης/ναρκωτικών ουσιών).

Adblock test (Why?)

Read this on Αστυνομία Κύπρου