Από: ΑΚΕΛ

Οι ευθύνες είναι κυρίως πολιτικές

Οι ευθύνες είναι κυρίως πολιτικές
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 30, 2024-11:00 View: 5

Οι ευθύνες είναι κυρίως πολιτικές

Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Δικαιοσύνης Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή Άριστου Δαμιανού

Για μια ολόκληρη δεκαετία, με ευθύνη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, στο βωμό της ημετεροκρατίας, ξηλώθηκε η ηγετική πυραμίδα, το Αρχηγείο Αστυνομίας, οι αστυνομικές διευθύνσεις και μαζί ξηλώθηκε η προοπτική για επιχειρησιακή επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Είναι ασήκωτες οι ευθύνες των τέως. Αλλά μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία, είναι δεδομένες οι ευθύνες και των νυν, της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος έπαυσε την ηγεσία της Αστυνομίας και διόρισε δύο πρόσωπα δικής του επιλογής, οι οποίοι θα κριθούν από το έργο τους. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Ωστόσο, στην απουσία πολιτικής βούλησης, καθοδήγησης και οράματος, οι αλλαγές προσώπων στην Αστυνομία, δεν θα φέρουν από μόνες τους αλλαγές στην εικόνα του σώματος, όπως την ζουν καθημερινά οι πολίτες, με το έγκλημα να συντελείται σε δρόμους και γειτονιές στο φως του ήλιου, τη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα να εντείνεται, τις αποδράσεις να αυξάνονται, τις Κεντρικές Φυλακές να παραμένουν εκκολαπτήριο εγκλήματος, την ατιμωρησία να είναι ο κανόνας, τη διαφθορά να παραμένει.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που μας ανησυχεί η στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος σε διαδοχικές συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών, αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η πρωταρχική ευθύνη για την εικόνα αλλά και την ουσία της δημόσιας τάξης και της δικαιοσύνης βρίσκεται στον πολιτικό προϊστάμενο,  βρίσκεται στον ίδιο. Το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι είναι «πρόσκαιρο γεγονός η κακή εικόνα» είναι ενδεικτικό. Όπως ενδεικτική είναι και η στάση του πως για όλα ευθύνονται όλοι οι άλλοι.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να εγκύψουν σοβαρά στα χρονίζοντα προβλήματα της δικαιοσύνης, της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας των πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, διότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καταρρέει αυτές τις μέρες και οι ευθύνες παραμένουν –ως συνήθως- ορφανές.

Το ΑΚΕΛ καταθέτει τις επόμενες μέρες τις προτάσεις του για το κράτος δικαίου, τη χρηστή διοίκηση, τη δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να συνδράμουμε, ως σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, την προσπάθεια που πρέπει –επιτέλους- να αναληφθεί από τους κυβερνώντες για εξυγίανση.

30.09.2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ