Στις 2-3 Οκτωβρίου η Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9, στη Λευκωσία

Στις 2-3 Οκτωβρίου η Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9, στη Λευκωσία
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 30, 2024-21:20 View: 7

Στις 2-3 Οκτωβρίου η Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9, στη Λευκωσία

Τη Σύνοδο των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-MED9 θα φιλοξενήσει η Κύπρος στις 2-3 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας. 

Η συνάντηση είναι η τελευταία Υπουργική Σύνοδος των MED9 πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου, και έχει επίσης προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. 

Στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση των κοινών προκλήσεων και η προώθηση κοινών συμφερόντων των μεσογειακών κρατών μελών εντός της ΕΕ, ενόψει και του νέο θεσμικού κύκλου της ΕΕ, με σκοπό να παραμείνει η Μεσόγειος στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης. 

Στη Σύνοδο των Υπουργών θα συζητηθούν θέματα όπως οι προτεραιότητες των χωρών MED9 στον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ (2024-2029), υπό το πρίσμα και του Στρατηγικού Θεματολογίου που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούνιο. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, υπό το φως των τελευταίων ανησυχητικών εξελίξεων στην περιοχή και της επικείμενης συζήτησης για το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των MED9. 

Οι κύριες εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν το πρωί της 3ης Οκτωβρίου, στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας. Στην πρώτη συνεδρία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ στη δεύτερη θα συζητηθούν οι προτεραιότητες για τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενεργειακή ασφάλεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, το μεταναστευτικό και οι δημογραφικές προκλήσεις. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, όπου θα εξεταστεί το μέλλον της συνεργασίας των χωρών MED9. 

Μετά το πέρας των εργασιών θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου των εννέα Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 12:30 μ.μ. Η συνέντευξη θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: Live streaming (Αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά). 

Της Συνόδου θα προηγηθεί, στις 2 Οκτωβρίου, ξενάγηση των αντιπροσωπιών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, καθώς και ανεπίσημο δείπνο.

(ΕΝ/ΓΣ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης