Από: ΕΛΑΜ

Παρέμβαση Γ. Γεάδη στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό

Παρέμβαση Γ. Γεάδη στην Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 18, 2024-13:23 View: 8

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, εξετάστηκε η ετήσια έκθεση για το Άσυλο, όπου μεταξύ άλλων η Κύπρος παρουσιάζεται να κατέχει την θλιβερή αρνητική πρωτιά σε πολλές σελίδες της Έκθεσης, γεγονός που φανερώνει την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Κύπρος από τις ανεξέλεγκτες ροές παρανόμων μεταναστών.

Παρέμβαση για το θέμα για το θέμα ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Γεάδης Γεάδη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Κύπρος κινδυνεύει για αυτό χρειάζεται άμεση στήριξη από την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα ο συναγωνιστής στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: «Κατάγομαι από μια χώρα που ξεχωρίζει στην έκθεση σας, όμως αρνητικά, όπως άλλωστε δείχνει το σχεδιάγραμμα σας, σελίδα 72». Συνεχίζοντας είπε: «Κάποια παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπινων ψυχών, με την βοήθεια μιας υπό ένταξης χώρας, της Τουρκίας, εκμεταλλεύονται τα κενά στο καθεστώς αιτήσεων ασύλου, παρουσιάζοντας την χώρα μας, την Κύπρο, ως ένα οικονομικό παράδεισο. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη! Η Κύπρος δέχεται υβριδικό πόλεμο αφού η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό!»

Ακολούθως ρώτησε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν κατά της Τουρκίας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Επιπλέον, έθεσε τους ίδιους του ευρωπαϊκούς θεσμούς ενώπιον των ευθυνών τους λέγοντας, πως «την ίδια ώρα θέλω να σημειώσω ότι επειδή πολλές φορές λέμε ότι ένας αιτητής ασύλου έχει δικαιώματα, ξεχνώντας την ίδια ώρα ότι έχει και υποχρεώσεις. Βασική πρώτη υποχρέωση, ίσως η πιο κύρια, είναι να αιτηθεί άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα, δηλαδή στον πρώτο ασφαλή προορισμό. Από το Κονγκό, την Νιγηρία, την Σομαλία, το Πακιστάν, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, δεν είναι πρώτες χώρες. Άρα δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό κανένα αίτημα ασύλου».

Από την τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή της Παράταξής μας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το θέμα της Συρίας, οποίος ανέφερε ότι, «θα πρέπει να σημειώσω ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο πόλεμος στη Συρία έχει τελειώσει. Άρα, είτε θα επιτρέψετε στις χώρες της Ευρώπης, και στην Κυπριακή Δημοκρατία να μιλήσει με την Κυβέρνηση της Συρίας, για επαναπατρισμό, είτε θα αναλάβετε εσείς, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μιλήσετε με την Τουρκία για επαναπροωθήσεις, με δεδομένο ότι οι αιτητές ασύλου φτάνουν από την Τουρκία, την ίδια ώρα που η Τουρκία χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά όταν πρόκειται να πάρει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη τότε όλα είναι καλά και άγια».

Κλείνοντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είπε, «η μικρή πληθυσμιακά Κύπρος, κινδυνεύει με δημοκρατική αλλοίωση και χρειάζεται την βοήθεια σας».

Στην απάντηση της η κ. Gregori επισήμανε ότι στην νέα, υπό σύνταξη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό, η διαδικασία απέλασης στην πρώτη ασφαλή χώρα θα επαναξιολογηθεί και σημείωσε τις παρατηρήσεις του συναγωνιστή, λέγοντας ότι θα εξετάσουν.

Αυτό όμως που δημιούργησε άσχημη εικόνα, είναι το γεγονός ότι απέφυγε να κατονομάσει ή να αναγνωρίσει την Τουρκία για την εμπλοκή της στις ροές και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Όπως υποσχεθήκαμε ο αγώνας συνεχίζεται και στα Ευρωπαϊκά έδρανα.

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ