Από: KitasWeather

Ισχυροί απογευματινοί άνεμοι σήμερα και τις επόμενες ημέρες – Θερμοκρασίες κάτω της κανονικής την Δευτέρα – Τρίτη

Ισχυροί απογευματινοί άνεμοι σήμερα και τις επόμενες ημέρες – Θερμοκρασίες κάτω της κανονικής την Δευτέρα – Τρίτη
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 13, 2024-10:21 View: 16

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται στην περιοχή μας σήμερα και αύριο με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα, μέτριο έως ισχυρό και τοπικά κυρίως σήμερα Παρασκευή στα νότια έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρά σκαμπανεβάσματα το επόμενο διήμερο και θα κυμαίνεται γενικά σε επίπεδα λίγο πάνω της κανονικής, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν έως τους 36-37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό. Την Κυριακή και την Δευτέρα, βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Τουρκίας σε συνδυασμό με αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στην περιοχή των Βαλκανίων/Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να φέρουν περαιτέρω ενίσχυση των δυτικών ανέμων στην περιοχή μας ενώ από το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής αναμένεται να εκτοπιστεί η σχετική θερμή αέρια μάζα από την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα σε επίπεδα κάτω της κανονικής, με μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό. Παράλληλα, παρουσιάζονται και κάποιες πιθανότητες μεμονωμένων πρόσκαιρων βροχών το βράδυ της Δευτέρας κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού.

Σήμερα Παρασκευή, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει κατηφορίσει μέχρι και βόρεια τμήματα της κεντρικής Μεσογείου και θα αρχίσει να αποκόπτεται στην περιοχή των Βαλκανίων/Κεντρικής Ευρώπης.

Στην περιοχή μας, η ημέρα ξεκίνησε με ηλιόλουστο καιρό στις πλείστες περιοχές εκτός από τα δυτικά όπου παρατηρούνται και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται τοπικές χαμηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους. Παράλληλα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ημέρες και θα πνέει μέτριο έως ισχυρό και τοπικά στα νότια παράλια έως πολύ ισχυρό βορειοδυτικό/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες αναμένεται να συνεχίσει να παρατηρείται χαμηλή νέφωση στα δυτικά.

Δορυφορική εικόνα (09:35)

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 30 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (13/09/2024)

Αύριο Σάββατο, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα με κέντρο την κεντρική Ευρώπη/Βαλκάνια θα στροβιλίζεται στην εκεί περιοχή ενώ σφήνα έξαρσης θα επηρεάσει πρόσκαιρα την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος εκτός από τα δυτικά όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές χαμηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους. Στην περιοχή μας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό και τοπικά στα νότια έως πολύ ισχυρό βορειοδυτικό/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες αναμένεται να παρατηρηθεί και πάλι χαμηλή νέφωση στα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα παράλια ενώ στο εσωτερικό θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 34 έως 37 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (14/09/2024)

Την Κυριακή, το αποκομμένο χαμηλό με κέντρο τα Βαλκάνια/κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί ελαφρώς ανατολικότερα καθώς στροβιλίζεται ενώ αναμένεται κυκλογένεση στην περιοχή της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή μας. Παράλληλα, οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, θα αρχίσουν να εκτοπίζουν από το απόγευμα προς βράδυ τις σχετικά θερμές αέριες από την περιοχή μας.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος εκτός από τα δυτικά όπου θα παρατηρούνται λίγες τοπικές χαμηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους Παράλληλα, αναμένεται να πνέει ισχυρό έως πολύ ισχυρό βορειοδυτικό/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τα δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές κυρίως νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιοριενά και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού καθώς και στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 30 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (15/09/2024)

Την Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει να κινείται δυτικότερα καθώς στροβιλίζεται στην κεντρική Ευρώπη ενώ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Τουρκίας θα συντηρεί πιο δροσερό και ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από το δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και ανατολικότερα. Στην περιοχή μας θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα. Κατά τις βραδινές ώρες ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τα δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές και μέσες νεφώσεις, με την πιθανότητα εκδήλωσης λίγων μεμονωμένων πρόσκαιρων βροχών.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (16/09/2024)

Την Τρίτη, αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου κάτω της κανονικής.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 27-29 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα υψηλότερα ορεινά, εξαιρετικά υψηλός στα νότια και πολύ υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather