Από: ΔΗΚΟ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 02, 2024-22:47 View: 14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, κ. Χρίστος Σενέκης, συμμετείχε σήμερα (2/7/2024) στη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που διεξήχθη στο πλαίσιο συνεδρίας της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κλιμάκωση, που επισυμβαίνει μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Μεταξύ των ανησυχητικών εξελίξεων είναι οι συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ, που πιθανό να πυροδοτήσουν ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Είναι γι’ αυτό που αποτελεί άμεση ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο κ. Σενέκης σχολίασε την εργαλειοποίηση των Σύρων, που βρίσκονται στον Λίβανο, και το κάλεσμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να μεταβούν δια θαλάσσης στην Κύπρο, αλλά και τις απειλές, που εξαπέλυσε εναντίον της Κύπρου. Έγινε, επίσης, αναφορά στην απαράδεκτη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ότι «φωτιά» περιμένει Ελλάδα και Κύπρο, αν συνεχίσουν την «εμπλοκή» τους στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σενέκης δήλωσε ότι η Κύπρος ενεργεί ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει περισσότερο στη Μέση Ανατολή, και γι’ αυτό έχει καθήκον να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, κυρίως των ανθρωπιστικών, από την εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Είναι γι’ αυτό που έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ασφαλή διαφυγή χιλιάδων ξένων πολιτών από την περιοχή της σύγκρουσης και έχει ενεργοποιήσει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», ώστε να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο κ. Σενέκης ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, που λαμβάνουν χώρα. Αντίθετα, η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό, θα συνεχίσει να ενεργεί ουσιαστικά για την αποκλιμάκωση και την ειρήνευση στην περιοχή.

Γραφείο Τύπου

2 Ιουλίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ