Εβδομάδα Διαφώτισης και Αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών

Εβδομάδα Διαφώτισης και Αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 16, 2024-08:43 View: 12

Η Αστυνομία εξαγγέλλει εβδομάδα διαφώτισης και αστυνόμευσης με απώτερο στόχο τη μείωση των σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις και ευαισθητοποίηση των οδηγών για την επικινδυνότητα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι, θα ξεκινήσουν από αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου, 2024 και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιουνίου, 2024.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία θα διεξάγεται παράλληλα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων. Ουσίες όπως η αλκοόλη και τα ναρκωτικά, συμβάλλουν στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση, καθώς και στη μείωση της απόδοσης του οδηγού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμπλοκής σε οδική σύγκρουση.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η απρόσεκτη οδήγηση/απόσπαση της προσοχής και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών, αποτέλεσαν κατά τη τελευταία τριετία (2021-2023) τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων σε ποσοστό 16,2% και 23,4% αντίστοιχα.

Με σκοπό την πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων, η Αστυνομία συνεχίζει καθημερινά τους τροχονομικούς ελέγχους, με στόχο την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, κατά τις διακινήσεις τους στο οδικό δίκτυο.

Όπως πάντα ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε εκείνες τις παραβάσεις που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών.

Adblock test (Why?)

Read this on Αστυνομία Κύπρου