Από: KitasWeather

Διαστήματα βροχών και τοπικά έντονες καταιγίδες το Πάσχα – Περιορίζονται τα φαινόμενα τη Δευτέρα

Διαστήματα βροχών και τοπικά έντονες καταιγίδες το Πάσχα – Περιορίζονται τα φαινόμενα τη Δευτέρα
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 04, 2024-11:33 View: 13

Αυξημένη ηλιοφάνεια και ισχυροί έως πολύ ισχυροί δυτικοί άνεμοι παρατηρούνται και σήμερα Μεγάλο Σάββατο στην περιοχή μας, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση και να κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από αργά το βράδυ απόψε και κυρίως αύριο Κυριακή του Πάσχα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα επηρεάσουν την περιοχή μας με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες, όπου στο σύνολο της περιόδου θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και όλο από βροχές. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μερική εξασθένηση σε σχέση με σήμερα Σάββατο, ωστόσο θα παραμείνουν ενισχυμένοι κυρίως κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου κάτω της κανονικής. Πιο βελτιωμένος καιρός, άνοδος θερμοκρασίας και περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων αναμένεται την Δευτέρα του Πάσχα, ωστόσο παραμένει αστάθεια στην περιοχή μας με την εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και νότια. Την Τρίτη του Πάσχα και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο ενώ αναμένεται και αυξημένη ηλιοφάνεια.

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας κινείται νοτιοανατολικότερα προς την ανατολική Μεσόγειο όπου και αναμένεται κυκλογένεση στον κόλπο της Αττάλειας απόψε.

Στην περιοχή μας, η ημέρα ξεκίνησε με αυξημένη ηλιοφάνεια στις πλείστες περιοχές ενώ κυρίως σε δυτικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους παρατηρούνται τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις όπως βλέπετε και στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα. Στην περιοχή μας ήδη πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες.

Δορυφορική εικόνα (11:10)

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά. Προοδευτικά, οι νεφώσεις θα αυξηθούν στο δυτικό 1/2 του νησιού και βόρεια και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα στα δυτικότερα τμήματα του νησιού.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως μέχρι την ώρα της Ανάστασης (μεσάνυχτα) δεν θα παρατηρηθούν βροχές ή αν παρατηρηθεί κάτι θα είναι πολύ μεμονωμένο και περιορισμένο στα δυτικά/βορειοδυτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Μεγάλο Σάββατο (04/05/2024)

Αύριο Κυριακή του Πάσχα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα επηρεάζουν την περιοχή μας.

Κατά το πρώτο μισό της ημέρας, ο καιρός στο δυτικό/νοτιοδυτικό 1/2 του νησιού θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος με κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ στο υπόλοιπο νησί, διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τα όποια φαινόμενα να είναι μεμονωμένα. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, τα φαινόμενα στο δυτικό 1/2 του νησιού θα αρχίσουν να γίνονται πιο τοπικά ενώ στο ανατολικό 1/2 του νησιού αναμένεται γενίκευση των φαινομένων και αναμένονται και τοπικές καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι με πιθανότητα χαλαζοστρώσεων και ριπαίους ανέμους, με τις πιο έντονες καταιγίδες να αναμένονται κατά το δεύτερο μισό της ημέρας στο ανατολικό 1/2 του νησιού, κάποιες εκ των οποίων θα είναι και παρατεταμένες.

Κατά τις βραδινές ώρες, θα συνεχίσουν αρχικά να παρατηρούνται τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, αλλά σύντομα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

*Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αναγράφονται πιο πάνω (κατά περίπου 5-10 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω αναλόγως της έκτασης και έντασης των φαινομένων).

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Κυριακή του Πάσχα (05/05/2024)

Την Δευτέρα του Πάσχα, η διαταραχή υποχωρεί ανατολικότερα, ωστόσο σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και σχετικά χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στο νότιο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Τα φαινόμενα θα ακολουθούν νότια πορεία και αναμένεται να επηρεάσουν και κάποιες περιοχές στα νότια το απόγευμα. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται το απόγευμα και σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, παραμένοντας ωστόσο λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα του Πάσχα (06/05/2024)

Την Τρίτη του Πάσχα, η διαταραχή θα έχει υποχωρήσει περαιτέρω ανατολικότερα και αναμένεται ηλιόλουστος καιρός στην περιοχή μας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη του Πάσχα (07/05/2024)

Την Τετάρτη, αναμένεται και πάλι ηλιόλουστος καιρός αρχικά ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρηθούν λίγες υψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (08/05/2024)

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather