Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση της εταιρείας EKO Energy

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση της εταιρείας EKO Energy
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 24, 2024-20:04 View: 12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση της εταιρείας EKO Energy

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της εταιρείας EKO ENERGY CYPRUS ως προμηθευτή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Μιας εταιρείας με σχεδόν 70 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας και παρουσίας στην αγορά καυσίμων, αλλά και πολύπλευρης κοινωνικής προσφοράς.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι η διεύρυνση των εργασιών σας στην Κύπρο, οι νέες σας επενδύσεις στην κυπριακή αγορά, είναι για εμάς μια από τις σημαντικότερες ψήφους εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία και θα ήθελα εκ μέρους της Πολιτείας, εκ μέρους του συνόλου του κυπριακού λαού, να σας ευχαριστήσω.

Την ίδια στιγμή, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, ως συνοδοιπόρους σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, την οποία έχουμε ενώπιόν μας, για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο γιατί μας το επιβάλλουν τα δεδομένα, οι συζητήσεις, οι υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ως κράτος της διεθνούς κοινότητας, αλλά επειδή το οφείλουμε στους ίδιους μας τους πολίτες.

Με αφορμή την παρουσία μου εδώ απόψε, θα ήθελα να αναφέρω ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι οποίες προκύπτουν μέσα από την Ενέργεια, είναι σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με το μέλλον της χώρας, σε σχέση με τον μεγάλο μας στόχο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Γιατί οι προκλήσεις επηρεάζουν φυσικά το κράτος, τις κυπριακές επιχειρήσεις, τα κυπριακά νοικοκυριά. Σε αυτή την προσπάθεια, η δική σας παρουσία και η απόφασή σας να διευρύνετε τις δραστηριότητες σας στην Κύπρο είναι για εμάς μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης.

Ως Κυβέρνηση, λοιπόν, προσεγγίζουμε τον ευρύτερο τομέα της Ενέργειας ως ύψιστη προτεραιότητα. Είναι η υπ’ αριθμόν ένα εσωτερική πρόκληση, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές άλλες προκλήσεις, ανάμεσα σε άλλα, τόσο στη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα της Ενέργειας, οι δράσεις μας, ως και οι σχετικές μας υποχρεώσεις, έχουν μακροπρόθεσμο στόχο την πράσινη μετάβαση. Η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν κεντρική στρατηγική επιδίωξή μας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας τον περασμένο Μάρτιο.

Τον Ιανουάριο 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το φιλόδοξο Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες για τα έτη 2024 και 2025, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», για το οποίο χαίρομαι που υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους οικιακούς καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας τα δικά σας βήματα –και εδώ θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δική σας τεχνογνωσία, καθώς γνωρίζετε πολύ περισσότερα από εμάς, όπως είπα προηγουμένως, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, συνοδοιπόρους, και θα θέλαμε τη δική σας τεχνογνωσία για να δούμε το μέλλον– καταρτίζουμε την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων στηρίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεών μας. Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που έχουν και οι επιχειρήσεις όσο αφορά τον τομέα της Ενέργειας.

Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκηρυχτεί σχέδιο χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν μόνο τους στόχους για πράσινη μετάβαση, αλλά ενισχύουν και την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, και το θεωρώ σημαντικό –είναι μια άλλη παθογένεια που έχουμε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα– η διαδικασία αίτησης, εξέτασης και αδειοδότησης έργων ΑΠΕ από το Υπουργείο Ενέργειας γίνεται πλέον ψηφιακά, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σχέδια, τα οποία αφορούν την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας.

Την ίδια στιγμή, στον τομέα των συμβατικών καυσίμων, ως μεταβατική λύση, στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου –το φυσικό αέριο δεν είναι η λύση, είναι ακόμη μια «γέφυρα», για να πετύχουμε τους στόχους μας– για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με γειτονικές χώρες. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο είναι ενεργειακά απομονωμένο. Άρα, είναι μια άλλη τεράστια πρόκληση στον τομέα της Ενέργειας, για την οποία εργαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η προώθηση, λοιπόν, ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, αποτελεί κεντρική στρατηγική επιδίωξη της διακυβέρνησής μας. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που χαιρετίζουμε τη δεδηλωμένη μετεξέλιξη της HELLENiQ ENERGY και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο.

Οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ –και το συζητούμε συνεχώς στις Βρυξέλλες, ακόμη και τα μεγάλα κράτη θεωρούν τους στόχους που έχουν τεθεί ως φιλόδοξους και δύσκολους– για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού, ενώ προδιαγράφουν ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για κάθε μέρος στην προμηθευτική αλυσίδα της Ενέργειας, περιλαμβανομένης και της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Θέλω με την παρουσία μου εδώ, πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης για τη σημαντική δουλειά που επιτελείτε και ένδειξη ευχαριστιών για την ψήφο εμπιστοσύνης σας στην κυπριακή οικονομία, να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αυξανόμενης παραγωγικότητας, με τη διευκόλυνση της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, απλοποίηση των εταιρικών νομοθετικών υποχρεώσεων, διευκόλυνση νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, παροχή κινήτρων για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και την κοινωνία και υψηλές προσδοκίες μέσα από την εταιρική διακυβέρνηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες εκ μέρους της Πολιτείας και τις θερμότερες ευχές για τις εργασίες σας στην Κύπρο. Ειλικρινά προσβλέπω –έχω την εντονότατη πεποίθηση– στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή και στη γενικότερη πρόοδο και ευημερία της HELLENiQ Energy. 

(ΡΜ/ΓΣ/ΜΣ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης