Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024»

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024»
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 12, 2024-20:07 View: 29

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024». Ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός στον τομέα του κινηματογράφου στην Κύπρο, και μία καθοριστικής σημασίας διοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, γιορτάζει φέτος τα 22 χρόνια ζωής του.

Με το βλέμμα στραμμένο προς τις μεγάλες προκλήσεις που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, με τραγικά γεγονότα να επισυμβαίνουν ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως στη δική μας γειτονιά, σε αυτή τη φετινή διοργάνωση το Φεστιβάλ παραμένει ανήσυχο, καινοτόμο, ουσιώδες και σταθερά προσανατολισμένο προς έναν ανθρωποκεντρικό κινηματογράφο, ως μια κραυγή που απαιτεί σεβασμό προς τον άνθρωπο. Η διαχρονική αξία του κινηματογράφου ως της έβδομης τέχνης συνεχίζει να αποδεικνύει την ικανότητά του να διαχέει μηνύματα, να ενσαρκώνει αξίες και να προσεγγίζει με αποφασιστικότητα αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Με έντονο διεθνή χαρακτήρα και εξωστρέφεια, οι Κινηματογραφικές Μέρες, τις οποίες επιμελούνται οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές Αργυρώ Νικολάου και Μάριος Λιζίδης, θα φέρουν στις οθόνες του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία ένα δυναμικό, πρωτοποριακό πρόγραμμα πολυβραβευμένων ταινιών, ένα πολλά υποσχόμενο διεθνές διαγωνιστικό με ταινίες από όλο τον κόσμο·και, τέλος, το εξαιρετικά σημαντικό διαγωνιστικό τμήμα κυπριακών ταινιών, για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε μόνο υπερηφάνεια.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τις προβολές πλαισιώνει φέτος ένα εμπλουτισμένο παράλληλο πρόγραμμα με έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις, με εργαστήρια και masteclass από ειδικούς, απευθυνόμενα τόσο σε επαγγελματίες, όσο και στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, για δέκατη χρονιά, το Φεστιβάλ απευθύνεται και στους νέους σινεφίλ, οι οποίοι έχουν αποκλειστικά δικό τους πρόγραμμα, τις «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Προγράμματος Αθηνάς Ξενίδου. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία και με την εκπαίδευση, θα προβληθεί σειρά εξαίρετων ταινιών και θα διοργανωθούν εργαστήρια με επαγγελματίες του χώρου, ειδικευμένους στην εκμάθηση του μέσου σε μικρές ηλικίες.

Συγχρονίζοντας τον βηματισμό του με διεθνή φεστιβάλ και κορυφαίες διοργανώσεις του εξωτερικού, το Φεστιβάλ υλοποιεί για πέμπτη συνεχή χρονιά το ραγδαία εξελισσόμενο και καινοτόμο Dot.on.the.Map Industry Days, μία πλατφόρμα δικτύωσης, συμπαραγωγής και επιμόρφωσης για επαγγελματίες του κινηματογράφου από την περιοχή της Μεσογείου, με επικεφαλής τη σκηνοθέτρια και παραγωγό Δανάη Στυλιανού. Το Dot.on.the.Map Industry Days κατάφερε σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, και εν μέσω πανδημίας, να ενθαρρύνει διεθνείς συνεργασίες, να συνεισφέρει στην κινητικότητα του κινηματογραφικού τομέα και να καταστήσει την Κύπρο κομβικό σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα διακεκριμένα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και βρίσκονται μαζί μας στην Κύπρο.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ θερμά τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Φεστιβάλ Αργυρώ Νικολάου και Μάριο Λιζίδη και την Οργανωτική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Διαμάντω Στυλιανού για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα της φετινής διοργάνωσης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το σύνολο των φίλων και συνεργατών μας στο Θέατρο Ριάλτο, καθώς επίσης και τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του κ. Αλέξη Βασιλείου, που στα ικανά του χέρια το φεστιβάλ συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε, επίσης, στην απελθούσα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ριάλτο κα Γεωργία Ντέτσερ, χωρίς την ουσιαστική συμβολή της οποίας το φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να έχει τα σημερινά επίπεδα.

Θερμές ευχαριστίες επίσης σε όλη την εξαιρετικά ικανή ομάδα του Φεστιβάλ, καθώς και στους συνεργάτες μου στο Υφυπουργείο, χάρη στη συμβολή των οποίων γίνεται εφικτή η σπουδαία αυτή διοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού μαζί με το Θέατρο Ριάλτο.

Τέλος, ειδικές ευχαριστίες απευθύνω σε όλους μας τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, κυρίως στους Δήμους Λεμεσού και Λευκωσίας και στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), για την πολύτιμη συνεργασία και αρωγή τους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος» και στους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες. 

(EK/ΓΣ/ΑΦ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης