Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 02, 2024-20:16 View: 15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό

«Είμαστε σε κατάσταση κρίσης στο μεταναστευτικό», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την παρέμβασή της, ώστε να σταματήσουν οι ροές παράτυπων Σύριων μεταναστών από τον Λίβανο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Σωματείου Ανόρθωσης Αμμοχώστου με την ευκαιρία των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όντως μόλις μίλησα με την Πρόεδρο της Επιτροπής με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις αυξημένες ροές Σύριων μεταναστών από τον Λίβανο.

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τόσο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το γεγονός ότι φιλοξενεί Σύριους μετανάστες. Έχω ζητήσει από την Πρόεδρο της Επιτροπής να επικοινωνήσει η ίδια με τις Αρχές του Λιβάνου. Αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται και να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει επιθυμία –το έχω προαναφέρει με αφορμή την επίσκεψη στην Αίγυπτο– από πλευράς ΕΕ να βοηθήσει ακόμη περισσότερο οικονομικά τον Λίβανο.

Για να μπορεί να γίνει αυτό, θα πρέπει την ίδια στιγμή και ο Λίβανος να μην επιτρέπει να φεύγουν μετανάστες και να έρχονται στην Κύπρο.

Είμαστε σε μια κατάσταση κρίσης στο μεταναστευτικό. Έγινε σημαντικότατη δουλειά εσωτερικά. Για πρώτη φορά απελαύνονται περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Αναφέρομαι σε παράνομους και παράτυπους μετανάστες, δεν μιλώ για αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την κατάσταση.

Εσωτερικά έχουμε κάνει όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν, έτσι ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι εξωτερικά με αυτές τις συμπεριφορές, γι’ αυτό ζήτησα την προσωπική παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής.

Παράλληλα και σε συνέχεια της εσωτερικής σύσκεψης που είχαμε σήμερα, όπως προανέφερα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης και ενδεχομένως να ληφθούν εσωτερικά και κάποιες αποφάσεις που δεν θα είναι αρεστές, αλλά θα είναι μεταβατικής φύσεως αποφάσεις για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε σημαντικό βαθμό αυτή την κρίση, την οποία βιώνουμε αυτή τη στιγμή.

Άρα, ζητώ και την κατανόηση αν προκύψει ανάγκη να λάβουμε και κάποιες αποφάσεις σε μεταβατική περίοδο. Δεν θα είναι αρεστές, αλλά θα είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.»

Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω σε αυτές τις αποφάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Μακάρι να μην προκύψουν δεδομένα που να μας αναγκάζουν. Οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι, να λειτουργήσουμε προληπτικά. Είναι ένα μέρος των αποφάσεων που πήραμε σήμερα. Μακάρι να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί, επαναλαμβάνω, θα λάβουμε αποφάσεις που ενδεχομένως να μην είναι αρεστές. Είναι αποφάσεις που θα είναι για κάποιο διάστημα μεταβατικής φύσεως, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα τρία πλοιάρια με παράτυπους μετανάστες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Για αυτό έχω ζητήσει ό,τι έχω ζητήσει από την ίδια την Επιτροπή. Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση του Λιβάνου να μην επιτρέπει την κάθοδο των μεταναστών στην Κύπρο. Ο Λίβανος παίρνει σημαντικότατη βοήθεια από την ΕΕ και για τους υπηκόους της χώρας και για τους μετανάστες, και την ίδια στιγμή υπάρχει η επιθυμία για να δοθεί περισσότερη. Αυτό είναι υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ίδια η ΕΕ που με αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.»

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχουμε κοινούς στόχους, έχουμε κοινές επιδιώξεις με την Ελληνική Κυβέρνηση σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) και υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από τον ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η συνάντηση, η ανταλλαγή απόψεων συγκεκριμένων κινήσεων, βημάτων, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.»

Ερωτηθείς σε σχέση με τη φονική επίθεση Ισραηλινών κατά εργαζομένων του World Central Kitchen (WCK), την οποία καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κι εμείς καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή αυτό που έγινε. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν υπάρχει δικαιολογία για μια τέτοια εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα είναι εκεί και η προσπάθειά μας φυσικά και συνεχίζεται. Σήμερα, στο πλαίσιο της παρουσίας μου στο ΚΣΕΔ, στη Λάρνακα, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στην Κύπρο, σε σχέση με την προετοιμασία που γίνεται για ένα προσωρινό λιμάνι στη Γάζα.

Χαίρομαι γιατί αυτές οι προσπάθειες είναι σε προχωρημένο στάδιο. Είμαστε σε επαφή και με την Ισραηλινή Κυβέρνηση, εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας γι’ αυτό που έγινε. Είμαστε σε επαφή και με την ανθρωπιστική οργάνωση και ευελπιστώ σύντομα η ανθρωπιστική βοήθεια να αυξηθεί, όπως είναι ο στόχος.»

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ersin Tatar, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τον κ. Tatar δημόσια. Δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Έχει συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) τις επόμενες των ημερών, μια συνάντηση που χαιρετίζουμε και ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΓΓ.»

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα είμαστε εδώ για να τοποθετηθούμε», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΠ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης