Ομιλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου για την Παγκόσμια Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Ομιλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου για την  Παγκόσμια Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Δημοσιεύθηκε: Απριλίου 02, 2024-19:03 View: 11

Ομιλία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου για την Παγκόσμια Μέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Εκπροσωπώντας την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η σημερινή εκδήλωση, μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε το 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, συμβάλλοντας έτσι στην αποδοχή και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Σήμερα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Light it up Blue», εκατοντάδες κτήρια και ιστορικά μνημεία διάφορων χωρών φωταγωγούνται με το μπλε χρώμα του αυτισμού, συμβολίζοντας το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετέχει και φέτος στη δράση αυτή και έχει φωταγωγηθεί απόψε με μπλε χρώμα.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι διαγνώσεις αυτισμού αυξάνονται, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως και ότι τα άτομα με αυτισμό, καθώς και οι οικογένειές τους έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά και προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένο χειρισμό.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αποφάσισε τον καταρτισμό της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αυτισμό, ξεχωριστά από άλλες αναπηρίες, η οποία θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που άπτονται της ζωής των ατόμων με αυτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι το Υφυπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καταρτισμού της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Μέσα από 53 δράσεις που συνοψίζονται σε επτά πυλώνες που αφορούν στην έρευνα, στη διάγνωση, στην υγεία και θεραπευτική παρέμβαση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία και ανεξάρτητη διαβίωση, στην εργασία, αλλά και στη συμμετοχή στη ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και την κοινωνία, στόχος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσω μεταρρυθμιστικών και πρόσθετων δράσεων, στο πλαίσιο πάντοτε της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Γενικός στρατηγικός στόχος για την πενταετία 2024-2028 είναι η παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης προς το παιδί και τον ενήλικα για κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλες τις εκφάνσεις και στάδια της ζωής τους.

Ήδη στην Κύπρο λειτουργεί με επιτυχία το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον αυτισμό «Ακτίδα» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, με κόστος μισό εκατ. ευρώ, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας, καθώς και προς τις οικογένειές τους σε όλη την Κύπρο.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η κατ’ οίκον εκπαίδευση και στήριξη προς την οικογένεια και το παιδί αμέσως μετά τη διάγνωση, καθώς και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη που απευθύνεται προς όλα τα μέλη της οικογένειας.

Επιπρόσθετα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή Κοινωνικής Φροντίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε οικοδομήσει μια αξιόλογη συνεργασία με τον Σύνδεσμο για τα Άτομα με Αυτισμό, ο οποίος λειτουργεί σε παγκύπρια βάση έξι Κέντρα Ενηλίκων, τρία Συμβουλευτικά Κέντρα και δύο Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με επιχορήγηση 1,3 εκατ.

Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων, η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, περιλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο, η ενσωμάτωσή τους, η εφαρμογή εκείνων των πολιτικών και δράσεων που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και αποτελούν καθήκον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Είναι για αυτό τον λόγο που προωθούμε τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας για άτομα με αναπηρίες, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις προκλήσεις όλων των ομάδων των ατόμων με αναπηρίες.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψετε μου να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό για το έργο που επιτελεί διαχρονικά και για την αγάπη, με την οποία περιβάλλει τις δράσεις του, αλλά κυρίως τα ίδια τα άτομα με αυτισμό. Η συνεισφορά του είναι για το Υφυπουργείο μας και για την ανάπτυξη και υλοποίηση πολιτικών πολύτιμη.

Χαιρετίζοντας τη 14η διοργάνωση του «Light it up blue» του Συνδέσμου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εγώ προσωπικά, αλλά και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές σας, αλλά και να ενισχύει τις πολιτικές για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό Κράτος αρωγό τόσο για τα άτομα με αυτισμό, όσο και για τις οικογένειές τους.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΘ/ΝΓ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης