Από: ΔΗΚΟ

Χρ. Σαββίδης – Τοποθέτηση ΔΗΚΟ για προϋπολογισμό Ταμείου Θήρας

Χρ. Σαββίδης – Τοποθέτηση ΔΗΚΟ για προϋπολογισμό Ταμείου Θήρας
Δημοσιεύθηκε: Φεβρουαρίου 08, 2024-22:51 View: 20

“Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

το κυνήγι υπάρχει σχεδόν από την αρχή που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε πως η επιβίωσή του εξαρτάται άμεσα από αυτό. Στην αρχή ατομικά κι έπειτα οργανωμένα, ο άνθρωπος βρήκε στο κυνήγι αφενός ένα μέσο που θα του εξασφάλιζε τροφή, αφετέρου το πήγε ένα βήμα παραπέρα εξελίσσοντάς το σε μια περίπλοκη δραστηριότητα.

Σε όλη την ιστορική διαδρομή, το κυνήγι ήταν μια ιδιαίτερα προσφιλής ενασχόληση ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξεως, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητό σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε πολιτικά πρόσωπα, σε βασιλιάδες, γεγονός που αποδεικνύει έμμεσα και την αξία του.

Για τον κάθε κυνηγό αποτελεί μια ευχάριστη και υγιής δραστηριότητα, που περνά συνήθως από γενιά σε γενιά και εμπεριέχει την ανάγκη για επαφή με τη φύση.


Είναι θα λέγαμε μια στάση ζωής!

Κάθε κυνηγετική εξόρμηση αποτελεί μια ιεροτελεστία:

από την οργάνωση του εξοπλισμού και τον προγραμματισμό της εξόδου, μέχρι την υλοποίησή της, αλλά και μια ευκαιρία συνάθροισης ανδρών στο βουνό ή αργότερα σε κάποιο καφενείο ή ταβέρνα.

Ο σκοπός του κυνηγιού στις μέρες μας ποικίλει: Για πολλούς το κυνήγι θεωρείται άθλημα, για μερικούς ενασχόληση και για άλλους επάγγελμα, καθώς η βιομηχανία γύρω από το κυνήγι είναι τεράστια και ξοδεύονται σημαντικά ποσά σε όπλα, φυσίγγια, εξοπλισμούς κτλ.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτήν την όμορφη δραστηριότητα την αμαυρώνουν κάποιοι κυνηγώντας ενάντια στο εφαρμοσμένο νομικό δίκαιο.

Παρόλο που η νέα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στην παράνομη θήρευση, με τα πρόστιμα να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ωστόσο η λαθροθηρία στην χώρα μας καλπάζει.

Αναμφισβήτητα, πιστεύουμε ότι εάν ο Ουλαμός πάταξης της λαθροθηρίας επανδρωθεί με περισσότερα άτομα και όχι όπως είναι σήμερα με μόλις 10-12 άτομα, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της λαθροθηρίας, αλλά φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία και με το Ταμείο Θήρας καθώς από πληροφορίες που έχω αυτήν η συνεργασία στην ουσία δεν υφίσταται.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η παιδεία του καθενός. Ο σεβασμός απέναντι στην φύση πρέπει να θεωρείται δεδομένος και να μην είναι προϊόν κάποιας τιμωρίας.

Ακόμη, ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί είναι ότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το θήραμα μειώθηκε σε δραματικά επίπεδα, σε κάθε επαρχία και αυτό φυσικά συνεπάγεται και μείωση στην κάρπωση κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση και εμπλουτισμός των θηραμάτων πέρα από τις πέρδικες και στους λαγούς.

Ως ΔΗ.ΚΟ. είμαστε στην διάθεση για αναγέννηση του κυνηγιού επιθυμώντας ένα κυνηγετικό σύστημα ευέλικτο και λειτουργικό για όλους. Γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Θήρας.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την προσοχή σας.”

Γραφείο Τύπου

8 Φεβρουαρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ