Από: ΔΗΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε: Δεκεμβρίου 19, 2023-18:49 View: 35

Αγαπητή κα. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Απευθύνω το λόγο από μια αίθουσα και ένα βήμα που αποτελούν το ναό της Δημοκρατίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συνιστά την κατ’ εξοχήν έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας και κυριαρχίας του Κυπριακού λαού. Άλλωστε, είμαστε εδώ δια της ψήφου της κυπριακής κοινωνίας, η οποία μας εμπιστεύτηκε την εκπροσώπησή της σε ένα από τα κορυφαία συλλογικά όργανα του κράτους.

Αυτές τις μέρες, καλούμαστε να διαχειριστούμε την σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Η συζήτηση αυτή, διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί πλέον παντού.

Επιβάλλεται λοιπόν, μέσα από την διαδικασία της συζήτησής του Κρατικού Προϋπολογισμού  να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, βαθύτατα πληγωμένης από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τα πολλαπλά προβλήματα που την ταλαιπωρούν.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία στην πολιτική είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία. Εμείς θα είμαστε καί συνεπείς καί αξιόπιστοι, έτσι, θα υπερψηφίσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024, όπως πράττουμε άλλωστε κάθε χρόνο, για να μπορεί το κράτος να λειτουργήσει προς όφελος των Πολιτών.

Συνεχίζουμε λοιπόν, με την ίδια υπευθυνότητα και μετριοπάθεια, στα  κρίσιμα ζητήματα του τόπου, να τοποθετούμαστε, με ευπρέπεια, με τρόπο πολιτισμένο και εποικοδομητικό. Είτε συμμετέχουμε, είτε όχι σε μια Κυβέρνηση.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Επισημαίνω ακόμα μια φορά, πως η εύρυθμη λειτουργία ενός κρατικού μηχανισμού αντανακλάται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • την Υγεία,
  • την Παιδεία και την
  • Κυριαρχική Ασφάλεια.

Εξάλλου, για να προοδεύσει κάποιος και να δημιουργήσει στη ζωή του, επιβάλλεται να λαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 Όταν αναφερόμαστε στην Υγεία αγαπητοί συνάδελφοι, επί της ουσίας αναφερόμαστε στη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες ενός κράτους.

Και ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας θα πρέπει οπωσδήποτε

  • Πρώτον, να επενδύει στην πρόληψη,
  • Δεύτερον, να παρέχει ποιοτικές, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και
  • Τρίτον, να εξυπηρετεί με ταχύτητα όλους τους ασθενείς

Το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και όπως κάθε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση.

Οι καταχρήσεις αποτελούν ορολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Γενικού Συστήματος Υγειας

Το Τονίζω λοιπόν, Δεν υπάρχει περίπτωση, Καμίας ανοχής από εμάς σε ότι, διακινδυνεύει, τη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους αποτελεί η Παιδεία και η διαχείριση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επί δεκαετίες, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης και παραμένει ως τέτοια, συνοδευόμενη από εκθέσεις ιδεών άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δημιουργήσουμε σχολεία συμπεριληπτικά, με ευφάνταστα και διαδραστικά μαθήματα, τα οποία θα διέπουν την έμπρακτη προαγωγή και εκμάθηση εννοιών όπως ο διάλογος, η αυτοκριτική, η κοινωνικοποίηση και η ενσυναίσθηση.

Μόνο έτσι, θα μπορέσουν τα παιδιά μας να μετατραπούν σε συνειδητοποιημένους και δραστήριους πολίτες με πολύπλευρη αντίληψη για τις πολιτικές, κοινωνικο-οικονομικές και ιστορικές πραγματικότητες.

Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα απέτυχε και σε έναν ακόμη σημαντικό τομέα. Απέτυχε στο να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διερεύνηση των δεξιοτήτων των παιδιών δια μέσου του επαγγελματικού προσανατολισμού εγκλωβίζει τη νέα γενιά σε κορεσμένα επαγγέλματα.

Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται από τη μια πλευρά, η ανεργία, και από την άλλη, η ενασχόληση με επαγγέλματα ή εργασίες που δεν εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα ή στα ακαδημαϊκά προσόντα των νέων.

Το επάγγελμα, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να ευχαριστεί, να εμπνέει και για να είναι παραγωγικό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο αντικείμενο του εργαζομένου και όχι να εξυπηρετεί μόνο σκοπούς επιβίωσης.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, εισηγούμαστε όπως ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, έτσι ώστε οι νέοι μας, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν την ελπίδα αυτού του τόπου, να ζήσουν τα όνειρά τους στον τόπο τους χωρίς τον κίνδυνο της αναγκαστικής, οικονομικής μετανάστευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εισήγησή μας για την επαναφορά και την επαναπροκήρυξη σχεδίων που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα με πρόσβαση στους δικαιούχους ανά πάσα στιγμή.

Με αυτό το στόχο λοιπόν, αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισηγούμαστε όπως δημιουργηθεί ειδικό ταμείο επιδότησης για την επιχειρηματικότητα.

Αγαπητή κα. Πρόεδρε,

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά κατόπιν και των δυσμενών, διεθνών εξελίξεων. Οι διαδοχικές, παγκόσμιες κρίσεις προκάλεσαν και προκαλούν πολλαπλά και αλληλένδετα προβλήματα – και αναφέρομαι σαφώς τόσο στις δυσβάσταχτες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στον εν εξέλιξη πόλεμο στη γειτονιά μας, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η οικονομική κρίση έφερε μαζί της, μισθολογικές περικοπές, ανεργία, λουκέτο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε και τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, με τους δύο συναπτούς πολέμους να ρίχνουν την οικονομία στο ναδίρ.

Επιβάλλεται η άμεση οικονομική ανακούφιση συμπολιτών μας, που όλο και πιο μαζικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση των στεγαστικών τους δανείων, αδυνατούν να προσφέρουν τα άκρως απαραίτητα στα παιδιά τους.

Για ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαγγέλθηκαν αρκετά κυβερνητικά σχέδια και προγράμματα μετά και από δικές μας εισηγήσεις αλλά κα πιέσεις. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2024 του νέου στοχευμένου σχεδίου που αφορά τη μεσαία τάξη «Φωτοβολταϊκά για όλους», υπό μορφή έμμεσης ενοικιαγοράς.

Τονίσαμε επανειλημμένα ότι είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την κεντρική κυβέρνηση, με σχέδια, πλάνα και πολιτικές που οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις πιο πράσινες λύσεις, ακολουθώντας το γενικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ώς εκπρόσωποι του λαού, πρώτα και πάνω από όλα, οφείλουμε, να αναγνωρίζουμε την Θεσμική μας ΕΥΘΥΝΗ έναντι των Πολιτών, την ΕΥΘΥΝΗ να εντοπίζουμε τα κακώς κείμενα να ασκούμε εξαντλητικά τον Κοινοβουλευτικό μας Έλεγχο αλλά το πιο σημαντικό να λέμε την αλήθεια και να εκφράζουμε πολιτικές με ρεαλιστικό υπόβαθρο και προσέγγιση.

Μακριά από λαϊκισμούς,

Μακριά από ωραία λόγια,

Μακριά από πολιτικές φανφάρες.

Τί ζητά η Κοινωνία;  Τί ζητούν οι Πολίτες; Από τους Πολιτικούς…

Τα πιο απλά.

Ζητούν Ειλικρίνεια.

Ζητούν την ρεαλιστική μας προσέγγιση στα ζητήματα.

Ζητούν Ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ζητούν Ένα Mea Culpa όταν αυτό το επιβάλλει η ώρα.

Αυτά ζητά η κοινωνία – Αυτά ζητούν οι Πολίτες – Αυτά οφείλουμε να πράττουμε στην καθημερινότητα μας, στον πολιτικό και προσωπικό μας βίο.

Το οφείλουμε σε αυτούς που έπεσαν για την Ελευθερία. Το οφείλουμε σε αυτούς που έπεσαν για την Δημοκρατία, το οφείλουμε στους Αγνοούμενους μας, στους συγγενείς τους, αλλά, κυρίως το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Θα κάνω μια αναγνώριση Λοιπόν, μια κοινή διαπίστωση καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος, τα σκάνδαλα, η διαπλοκή και η διαφθορά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ωθεί ολοένα και περισσότερους πολίτες να απομακρύνονται και να αποστασιοποιούνται από την πολιτική διαδικασία.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ακούσει, Το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει το ηχηρό μήνυμα των πολιτών.

Η Διαφθορά στέκεται εμπόδιο σε σοβαρές ξένες επενδύσεις και στερεί σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε σημαντικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία αλλά και κοινωνικές παροχές.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυπριακή δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι θα έρθει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της ηθικής και της εντιμότητας στην πολιτική.

Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά και να κάνουμε την αυτοκριτική μας στον τρόπο που πολιτευόμαστε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του λαού μας.

Κατά την άποψη μου,  αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από δυόμιση χρόνια Κοινοβουλευτικής παρουσίας και εμπειρίας μου στα έδρανα, διαπιστώνω ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή κουλτούρας και πολιτικής συμπεριφοράς στον δημόσιο βίο και διάλογο.

Πρέπει να παρθούν αυτές, οι πρωτοβουλίες, για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών. Μόνο έτσι θα ξαναβρούμε, την αυθεντικότητα μας, μόνο έτσι θα ξαναβρούμε την πίστη μας σε αρχές και αξίες, μόνο έτσι θα έρθει η κοινωνική, οικονομική, και εθνική επανεκκίνηση, μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αγαπητή κα. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άφησα για το τέλος τις αναφορές για το εθνικό μας Θέμα. Ένα πρόβλημα που όσο παραμένει άλυτο, η τουρκική προκλητικότητα θα γιγαντώνεται και θα δημιουργεί τετελεσμένα.

Η εισβολή του 1974, η παράνομη και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, δεν καταστρατηγούν μόνο το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καταστρατηγούν και τις ψυχές μας, τις πόλεις μας, τα κατεχόμενα εδάφη μας. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι προκλητικότατες ενέργειες στην Πύλα με αποκορύφωμα την προσπάθεια αλλαγής «status quo» ακόμη και στον Άγιο Δομέτιο χρήζουν της απαραίτητης διπλωματικής αντιμετώπισης.

Η λύση του Κυπριακού Προβλήματος θα  είναι η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει ποτέ στο Κράτος μας με πολλαπλά οφέλη για όλους τους Κύπριους.

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε αρχές του χρόνου τον διορισμό απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Μιας δίκαιης λύσης που θα διασφαλίζει:

 μια κυριαρχία,

 μια διεθνή προσωπικότητα και

μια ιθαγένεια.

Με προϋποθέσεις:

  • την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,
  • την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και φυσικά
  • την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Σε αυτό το σημείο, αγαπητή κα. Πρόεδρε ως Βουλευτής Αμμοχώστου προσφυγικής εκλογικής περιφέρειας, θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός μας κόσμος.

Δυστυχώς, τα κτήρια στους προσφυγικούς συνοικισμούς κατασκευάστηκαν σχεδόν μισό αιώνα πριν, χωρίς μονωτικά υλικά, με τις Ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις να χρήζουν σοβαρής βελτίωσης.

Προτείναμε πολλές φορές από αυτό το βήμα, όπως δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής, με ειδική κατηγορία για τα παιδιά των εκτοπισθέντων, που λόγω της εισβολής αδυνατούν να κληρονομήσουν τις περιουσίες των γονέων τους.

Δυστυχώς, η εισβολή και η κατοχή δημιούργησαν πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε τη δημιουργία Γραφείου Επιτρόπου, το οποίο θα συντονίζει και θα υλοποιεί εξατομικευμένη πολιτική για των κάθε κάτοχο προσφυγικής ταυτότητας.

Με ικανοποίηση χαιρετίσαμε τόσο το σχέδιο ΚτίΖΩ του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ετοιμόρροπες προσφυγικές πολυκατοικίες, όσο και την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων στεγαστικών προγραμμάτων με τη νέα στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Επιτέλους έγινε η αρχή!

 Ήρθε επιτέλους η ώρα το Κράτος να εγκύψει πάνω από τα προβλήματα που απασχολούν εδώ και 50 χρόνια τον προσφυγικό κόσμο αλλά και ειδικότερα τους εκτοπισθέντες δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα νέα ζευγάρια που με τα σημερινά δεδομένα το να αποκτήσουν το δικό τους σπιτι αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Θα σταθώ λοιπόν, σε μια στρέβλωση του συστήματος, που θεωρώ πως πρέπει  να αλλάξει άμεσα.  Η Στεγαστική Πολιτική για τους εκτοπισθέντες πάσχει! Δεν γίνεται κύριοι συνάδελφοι να αποτελούν κριτήριο τα εισοδήματα για ένα ζευγάρι εκτοπισθέντων για παροχή βοήθειας. Είναι σαν να τους τιμωρούμε γιατί ευημερούν ή γιατί διαπρέπουν επαγγελματικά.

Από τη μία, έχουμε τα ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα που αν και εμπίπτουν στο σχέδιο για επιχορήγηση της Προσφυγικής βοήθειας από το Τμήμα Μερίμνης, απορρίπτονται από τα τραπεζικά ιδρύματα για δανειοδότηση. Από την άλλη έχουμε τα ζευγάρια με υψηλότερα εισοδήματα που δεν πληρούν τα απαράδεκτα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και είναι καταδικασμένοι να μην λάβουν ποτέ στεγαστική βοήθεια.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα το Κράτος να βρει λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που απασχολεί την πλειονότητα των παιδιών των εκτοπισθέντων.

Αγαπητή κα. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν θα μπορούσα να κλείσω χωρίς να αναφερθώ στην Βασιλεύουσα.

Η Αμμόχωστος αποτελεί σημείο αναφοράς, για το Κυπριακό

Για εμένα προσωπικά – το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το λέω – η Αμμόχωστος εσωκλείει την ταυτότητά μου, την καταγωγή μου.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνάδελφοι, να ονειρεύομαι και να προσδοκώ την επιστροφή, όπως ο κάθε πρόσφυγας και ο κάθε  εκτοπισθέντας του 1974.

Οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, οφείλουμε σε αυτούς θα έρθουν, Να μην ΞΕΧΝΑΜΕ και να ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ μέχρι την τελική δικαίωση.

Αγαπητή κα. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεύθυνση, τις υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής για τη συνεχή υποστήριξη και την τεχνοκρατική ενίσχυση.

Καλές γιορτές και κάθε καλό σε όλους, πρωτίστως με υγεία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ