Από: ΔΗΠΑ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΛ. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Δημοσιεύθηκε: Δεκεμβρίου 08, 2023-15:33 View: 46

 Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκινώντας τη δική μου τοποθέτηση για τα νομοθετήματα που αφορούν στην ουσία τις εκποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μας σε αυτή την αίθουσα – ως οι εκπρόσωποι του λαού, δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, δεν θέλουμε να ψηφίζουμε κάτι που να αδικεί τους πολίτες και σίγουρα προσπαθούμε έντιμα να εξεύρουμε μια ισορροπία μεταξύ Τραπεζών και πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια ώρα όμως θέλω να τονίσω, ότι είναι η πρώτη φορά από το 2013 που αφορούσε το κούρεμα καταθέσεων και το 2018 που τροποποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων, που η σημερινή κυβέρνηση με πολιτική βούληση αλλά και εμείς εδώ, προσπαθούμε να νομοθετήσουμε σημαντικές αλλαγές που εισάγουν νέες διαδικασίες προσφυγής των πολιτών στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και στη δικαιοσύνη, προτάσεις και δικές μας που σήμερα ευχόμαστε να γίνουν νόμοι. 

Συμφωνούμε με τον περί Δικαστηρίων Νόμο και τη δυνατότητα ορισμού αριθμού Δικαστών, για σκοπούς πιο γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων, διαφορές οι οποίες με δική μας εισήγηση ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία περιλαμβάνουν καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Επίσης είμαστε σύμφωνοι, με το νομοσχέδιο το οποίο διευρύνει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις και να μειωθούν οι εκποιήσεις. Μια δική μας πρόταση που χρονολογείται και τη θέσαμε έντονα από τον περασμένο Ιούλιο και με ικανοποίηση σημειώνουμε, ότι τελικά την υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, έχουμε ενώπιον μας δυο προτάσεις νόμου τις οποίες καταθέσαμε από κοινού με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, οι οποίες διευκολύνουν, απλοποιούν και διευκρινίζουν με λεπτομέρεια τις διαδικασίες του μηχανισμού όταν οι δανειολήπτες θα αποτείνονται στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση ότι, σε περίπτωση που η απόφαση του Επιτρόπου δεν γίνεται αποδεκτή από πλευράς του αδειοδοτημένου ιδρύματος, τότε η διαδικασία εκποίησης θα αναστέλλεται μέχρι να εκδοθεί σχετική απόφαση από το Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει το ύψος του απαιτητού ποσού.

Στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, θέσαμε τις επιφυλάξεις για τη διαφοροποιημένη θέση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, ως προς τον περιορισμό του αριθμού των δυνητικών δικαιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διαμεσολάβηση, εντούτοις στα πλαίσια της εξεύρεσης μιας συναινετικής υπό τις περιστάσεις αποδεκτής λύσης – παρόλο που έχουμε συγκριμένες λύσεις, σκοπός μας δεν είναι η άρνηση και σκοπός μας δεν είναι να δυσκολεύουμε τις διαδικασίες, γι’ αυτό θα ψηφίσουμε τα νομοθετήματα ως έχουν για να μην θέσουμε σε κίνδυνο ενδεχόμενη αναπομπή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ