Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς - 22/08/2023

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς - 22/08/2023
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 23, 2023-08:07 View: 80

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς - 22/08/2023

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ) - Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, 7.00 μ.μ., Λευκωσία

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου ν’ αρχίσω κάνοντας αναφορά σε μια εικόνα που προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα και μου μαγνήτισε την προσοχή. Την ταπεινή πικραλίδα στην πρόσκληση σας, η οποία τόσο εύγλωττα συμβολίζει και απεικονίζει τη δυναμική και τις προεκτάσεις του κυπριακού ελληνισμού της διασποράς σε όλο τον κόσμο. 

Έτσι ακριβώς όπως το λεπτεπίλεπτο αυτό λουλούδι σκορπάει τόσο εύκολα στην πνοή του ανέμου κι όμως έχει την ικανότητα να ριζώνει και να αναπτύσσεται παντού, έτσι και οι απόδημοί μας βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της γης και έχουν καταφέρει όχι μόνο να ριζώσουν αλλά και να μεγαλουργήσουν με ότι και εάν έχουν καταπιαστεί.

Στέκομαι ενώπιόν σας λοιπόν σήμερα πραγματικά γεμάτη περηφάνια και συγκίνηση, για να χαιρετίσω ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ. Μια τόσο σημαντική περίσταση η οποία κάνει την καρδιά της ξενιτεμένης Κύπρου μας να κτυπάει και φέτος εδώ στην πατρίδα, γεμίζοντάς μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου.

Οι απόδημοι μας αποτελούσαν ανέκαθεν το λαμπρότερο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού. Άνθρωποι οι οποίοι πάλεψαν όλη τους τη ζωή με νύχια και με δόντια, ενάντια στις κακουχίες και τη φτώχια, για να κτίσουν σταδιακά μια αξιοπρεπή ζωή σε έναν νέο τόπο. Άνθρωποι που ποτέ δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, έστω και αν ήταν χρόνια μακριά, καθώς η Κύπρος μας παραμένει χαραγμένη ανεξίτηλα στις ψυχές τους και την κουβαλούν όπου και αν πηγαίνουν. Αυτή την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα κατάφεραν να εμφυτεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, παρ’ όλο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα ο κυπριακός ελληνισμός του εξωτερικού να διαπρέπει και να μεγαλουργεί. 

Είναι γεγονός ότι η διασπορά αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο για κάθε χώρα. Πόσο μάλλον για τον τόπο μας. Οι απόδημοι μας γίνονται ζωντανές γέφυρες μεταξύ των χωρών διαμονής τους και της πατρίδας, ενισχύοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές, προωθώντας τον τουρισμό και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, αφού η Κύπρος προβάλλεται στο εξωτερικό ως ελκυστικός προορισμός και ως πρότυπο χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Με εσάς εκεί στο εξωτερικό να ζείτε, να εργάζεστε και να κάνετε οικογένειες η μικρή μας πατρίδα ξεφεύγει από τα στενά νησιώτικά της σύνορα και επεκτείνεται στα πέρατα της γης. Χάρη σε σας η Κύπρος μας γιγαντώνεται, αποκτά υπόσταση και παρουσία στο διεθνές στερέωμα και έχει πλέον κατορθώσει να κερδίσει επάξια τη θέση της ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη της υφηλίου. Αποτελείτε αναμφίβολα τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό!

Συνεπώς το ίδιο το κράτος και η πολιτεία, οφείλουν να συνεργάζονται στενά με τις κοινότητες των αποδήμων, ώστε να διατηρηθούν ανοικτά αλλά και να επεκταθούν ακόμη περισσότερο τα κανάλια επικοινωνίας. Να αναγνωρίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και να εργαστούν για την επίλυση τους. Και αυτό ακριβώς είναι που πράττουμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την οδό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στις συναντήσεις μας με παράγοντες του εξωτερικού, αλλά και την προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, πάντα σε συνεννόηση με τις παροικιακές οργανώσεις. 

Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την ενεργό συμμετοχή σας στις υποθέσεις της πατρίδας μας, προσφέροντας την τεχνογνωσία και τις διασυνδέσεις σας. Η ξεχωριστή δυναμική που δημιουργούν οι Κύπριοι του εξωτερικού, καθώς και οι εμπειρίες που έχουν αποκομίσει μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες ιδέες, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε διάφορους τομείς στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Κυρίες και κύριοι,

Δυστυχώς, και το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα του κόσμου. Για μισό σχεδόν αιώνα η Τουρκία συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος της Κύπρου, παραβιάζοντας κατάφορα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα με την κατοχή και τον εποικισμό συνεχίζει ακάθεκτη  την εγκληματική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη λεηλασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προωθούν ανοικτά λύση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Με πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας προτάσσουν ως όρο την κυριαρχική ισότητα δυναμιτίζοντας έτσι κάθε προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, επιδεικνύοντας προκλητικά μηδενική βούληση για συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, η Άγκυρα μηχανεύεται νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιχειρώντας αλλαγή του status quo με μεθοδεύσεις που επιβεβαιώνουν πως τελικός στόχος παραμένει ο εποικισμός της πόλης και ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε όλοι μάρτυρες ακόμη μιας άνομης προσπάθειας παραβίασης του στάτους κβο και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κατοχικό καθεστώς δεν δίστασε μάλιστα σε μια επίδειξη ετσιθελισμού και αδιαλλαξίας να κινηθεί και κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Αγαπητές φίλες και φίλοι 

Ο ρόλος που μπορείτε να διαδραματίσετε ιδιαίτερα στο κυπριακό είναι βαρύνουσας σημασίας. Αποτελείτε τον καλύτερο φορέα προβολής του εθνικού μας ζητήματος στο εξωτερικό, στα ξένα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Οι προσβάσεις και οι διασυνδέσεις σας με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες αλλά και με οργανώσεις αποδήμων άλλων χωρών μπορούν να συμβάλουν υποστηρικτικά αλλά και καθοριστικά στις προσπάθειες μας για λύση του Κυπριακού. 

Δεν είναι εύκολο το γνωρίζουμε και πολλές φορές προϋποθέτει και κόστος καθώς έχουμε απέναντι μας την Τουρκική διπλωματία και το ισχυρό πλέγμα των lobbies που χρηματοδοτεί και συντηρεί. Τελευταίο περιστατικό η περίπτωση της Κατ Θεοφάνους, της ομογενούς μας βουλεύτριας στην Βικτώρια της Αυστραλίας, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα απ’ το ίδιο της το κόμμα επειδή τόλμησε να καταδικάσει την Τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας και τη συνεχιζόμενη κατοχή για 49 χρόνια, καθώς και τα εγκλήματα κατά των συγχωριανών της, σε ομιλία της στην πολιτειακή βουλή. Είμαστε στο πλευρό της και έχουμε ήδη μεταφέρει τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας. Όπως στεκόμαστε δίπλα από τον καθένα και την καθεμία από εσάς. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τη φωνή των αποδήμων μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την Κύπρο μας.

Συγχαίροντάς σας και πάλι για το πολύ ουσιαστικό και σημαντικό έργο που επιτελείτε, σας διαβεβαιώ ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είμαστε πάντοτε κοντά σας, αρωγοί στην όποια πρωτοβουλία και δράση αναλαμβάνετε. 

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες γόνιμες συζητήσεις και επιτυχημένες συνεργασίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Εύχομαι ακόμη ο χρόνος σας εδώ να εμπλουτιστεί από ουσιαστικές ανταλλαγές απόψεων, χρήσιμες συζητήσεις, διά βίου φιλίες ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αέναη προσπάθεια όλων μας για διαμόρφωση ενός λαμπρότερου μέλλοντος για την Κύπρο και την ομογένεια μας. Ένα καλύτερο αύριο θεμελιωμένο με στέρεες βαθιές ρίζες για τον απανταχού κυπριακό ελληνισμό. Έτσι όπως η ταπεινή πικραλίδα που επιλέξατε ως σύμβολο απλώνεται σε κάθε γωνιά της γης.

Adblock test (Why?)

Read this on Βουλή των Αντιπροσώπων