Από: ΕΛΑΜ

Τιμώντας παλικάρια της Ηρωομάνας Κύπρου

Τιμώντας παλικάρια της Ηρωομάνας Κύπρου
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 13, 2023-10:00 View: 226

Στο χωριό Οίκο Μαραθάσας γεννήθηκε ακόμη ένας ήρωας. Μικρός ο Χαράλαμπος Κασπαρής ξεχώριζε για την καλοσύνη του, την εργατικότητα αλλά κυρίως ανατράφηκε με Χριστιανική Παιδεία.

Γονείς του οι Ανδρέας και Κυριακού. Ο Χαράλαμπος Κασπαρής γεννήθηκε το 1954. Όταν αποφοίτησε από το Γυμνάσιο στον Πεδουλά  κατατάγηκε στον στρατό το 1972.

Ήθελε όταν τελειώσει την θητεία του να  συνεχίσει  τις σπουδές του στη Λογιστική με αλληλογραφία σε Πανεπιστήμιο.

Με το κάλεσμα όμως της πατρίδας για αγώνα και ελευθερία, όλα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα…

Ο Χαράλαμπος κατατάγηκε στη Λάρνακα, αλλά τον περισσότερο χρόνο της θητείας του τον πέρασε στο 251 Τάγμα Πεζικού στην Κερύνεια, ως διαβιβαστής.

Εκεί βρέθηκε κατά την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Η 14η Αυγούστου ήταν η τελευταία μέρα που τον είδαν ζωντανό μαζί με τον συστρατιώτη του Κωστάκη.

Άφησε την τελευταία του πνοή στα Αγιασμένα χώματα της Μεσαορίας. Μετά από χρόνια εντοπίστηκε θαμμένος σε ομαδικό τάφο στο χωριό Τζιάος Μεσαορίας.

Στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του, εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου στεφάνι κατέθεσε η συναγωνίστρια Έλενα Σταυρινίδου.

Στο χωριό Ερήμη τελέστηκε επίσης το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας: Του έφεδρου Ανθυπολοχαγού των Καταδρομών Σωκράτη Η. Σωκράτους που έπεσε μαχόμενος στις 14 Αυγούστου 1974 στις μάχες του Παχύαμμου στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής και του Δεκανέα της 31ης Μοίρας Καταδρομών Μάριου Α. Σάββα, ο οποίος εφονεύθει στις 9/8/1983 ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία εντός του στρατοπέδου της 31 Μ.Κ.

Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Ε.ΛΑ.Μ. Χρίστου Χρίστου κατάθεσε ο συναγωνιστής Παναγιώτης Σάββα και εκ μέρους της Επαρχιακής Λεμεσού ο συναγωνιστής Κλείτος Μιχαήλ.

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ