Από: ΔΗΠΑ

Α. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ GRECO

Α. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ GRECO
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2023-14:04 View: 48

Η πέμπτη κατά σειρά Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου, της επιτροπής Greco, υπενθυμίζει ότι επιβάλλεται να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά την προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και την θέσπιση διαδικασιών που θα αναγάγουν τη διαφάνεια σε καθημερινό βίωμα σε όλες τις λειτουργίες της διακυβέρνησης του τόπου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξακολουθεί να παρουσιάζεται η αντίληψη της κυπριακής κοινωνίας για τη διαφθορά, η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και φανερώνει τη σπουδαιότητα τα οποιαδήποτε μέτρα να λειτουργήσουν άμεσα και να μεταφερθούν στην πράξη στην κοινή γνώμη.

Σε αντιδιαστολή, σημειώνουμε ότι κάποιες εισηγήσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί και λειτουργούν, όπως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ο Μηχανισμός Εσωτερικού Ελέγχου. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης.

Τονίζουμε, επιπλέον, ότι πολλά από τα σημεία της έκθεσης αναφέρονται στην ακεραιότητα φυσικών προσώπων, κάτι που επαφίεται στην θεμελιώδη αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στη χώρα, που θα επιτευχθεί μέσω ιεράρχησης της ατομικής ευθύνης ως υπέρτατη υποχρέωση προς τη χώρα, από κάθε φυσικό πρόσωπο που ασκεί εξουσία ή διαχειρίζεται δημόσιους πόρους.

Υπενθυμίζουμε ότι, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, διαχρονική θέση μας είναι η πλήρης υιοθέτηση των υπό αναφορά συστάσεων,  όπως επίσης και η θέσπιση του Ασυμβίβαστου των βουλευτών, η μείωση της εμβέλειας της ασυλίας τους, και φυσικά η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου του Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ