Από: ΔΗΣΥ

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλευτή κ. Γιώργου Κάρουλλα μετά την Επιτροπή Παιδείας

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλευτή κ. Γιώργου Κάρουλλα μετά την Επιτροπή Παιδείας
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 27, 2023-14:13 View: 74

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας ότι η Υπουργός αρχίζει 2 του Οκτώβρη διάλογο με τους εμπλεκομένους στην ειδική αγωγή για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, μας ικανοποιεί και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα για αυτή τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στον τόπο και ευελπιστούμε να ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες μελέτες. Πάντα προς όφελος των παιδιών αυτών που έχουν ανάγκη αυτή την ειδική αγωγή.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των συνοδών για τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακά προβλήματα στα σχολεία, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όπως μας έχει λεχθεί στην Επιτροπή. Το ζήτημα αυτό το συναντάμε κάθε χρόνο και πρέπει κάπου να τεθεί ένα τέλος. Πρέπει να Υπουργείο Παιδείας και η προηγούμενη κυβέρνηση έχει κάνει σχετική εισήγηση με σχετικό μηχανισμό έγκαιρης αξιολόγησης και διάγνωσης ούτως ώστε αυτός ο μηχανισμός να επιτρέπει στον καθορισμό, στην πρόσληψη των συνοδών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην συναντούμε τέτοια φαινόμενα κάθε χρόνο όπως βιώνουμε και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει κάπου να τεθεί ένα τέλος με αυτό τον μηχανισμό.

Όσον αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, σοβαρό πολύ σοβαρό ζήτημα. Ενημερωθήκαμε για την πρόληψη και τις δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού. Χρειάζεται  επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής και ενίσχυση της πρόληψης προς κάθε κατεύθυνση: τη σχολική κοινότητα, την οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και να ενδυναμωθούν οι δράσεις σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ο σχετικός νόμος που ψήφισε η Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να εφαρμοστεί και να τροποποιηθεί ανάλογα εάν κρίνει η Εκτελεστική εξουσία.

Αναγνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες στενευμένης διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού και αναμένουμε τον συνεχή εκσυγχρονισμό των δράσεων για τον όσο δυνατό εκμηδενισμό του φαινομένου.

Όσον αφορά τον σχολικό αθλητισμό καταρχήν πρέπει να διαμορφωθεί ενιαία πολιτική από το Υπουργείο Παιδείας και κάθε βαθμίδα να μην λέει τα δικά της. Τέτοια φαινόμενα που βιώσαμε σήμερα πρέπει να εκλείψουν.  Όσον αφορά τον σχολικό αθλητισμό πρέπει να υπάρχει βούληση και υπάρχει βούληση πολιτική από όλους να συμβάλουμε μέσα από εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και των ωρολογίων προγραμμάτων, έτσι ώστε ως πολιτεία να κτίσουμε το όραμα και να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις. Αν θέλουμε μια υγιή κοινωνία ο σχολικός αθλητισμός μπορεί να συνδράμει  και να θέσει τις βάσεις και για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και την αξιοποίηση των υποδομών στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Χρειάζεται όραμα, σχεδιασμός, συντονισμός, πολιτική και προϋπολογισμός. Θα αναμένουμε το όραμα και τον σχεδιασμό αυτό να εκτυλιχθεί μέσα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που μπορεί να εμπλακούν. Τον ΚΟΑ και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες ή αρχές, προς την κοινωνία για ανάπτυξη του αθλητισμού περαιτέρω μέσα στην κοινωνία μας.

27.9.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΣΥ