Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 26, 2023-19:58 View: 55

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, το απόγευμα, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο μετά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις επαφές που είχε εκεί.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο Προέδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που πραγματοποίησε, για τα αποτελέσματα των επαφών αυτών, και έγινε ο απαραίτητος συντονισμός για τα επόμενα βήματα, το επόμενο διάστημα.

Αυτοί που ήταν οι στόχοι της δικής μας πλευράς από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων ήταν αφενός μετά από περίοδο παρατεταμένου τέλματος, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να καταστήσουμε για ακόμη μια φορά σαφή την προσήλωσή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και να επαναλάβουμε την εποικοδομητική στάση την οποίαν επιδεικνύουμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στον οποίον επανέλαβε την ετοιμότητά μας για την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης με τον κ. Tatar στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την προστιθέμενη αξία που θεωρούμε ότι θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχει γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, και ως γνωστό αυτό δεν είναι μόνο δική μας θέση, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αναφέρει, τα όποια ζητήματα θέτει η Τουρκία ψηλά στις προτεραιότητές της έχουν άμεση σχέση και συνδέονται μαζί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πορεία αυτών των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Eμείς έχουμε επαναλάβει στον ΓΓ ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι θέση, την οποία έχουμε πει όχι μόνο εμείς άλλωστε, αλλά ομόφωνα και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόσφατη Δήλωσή τους. Αναμένουμε να καταστεί αυτό εφικτό και να διοριστεί το συντομότερο δυνατόν ένας απεσταλμένος, ούτως ώστε να μπορεί να διερευνήσει αυτή την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα σε σχέση με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Erdogan περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ιδιαίτερα οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές. Γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό στο βαθμό που η διπλωματία μας το επιτρέπει να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς αν οι προσδοκίες μας έχουν δικαιωθεί από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε: «Οι προσδοκίες δεν πρόκειται ποτέ να χαμηλώσουν, ιδιαίτερα όσον αφορά το ύψιστο θέμα, το εθνικό μας. Έχουμε πάει στη Νέα Υόρκη, με στόχο να παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις για ακόμα μια φορά, να παρουσιάσουμε τη δική μας εποικοδομητική στάση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το  βήμα της Γενικής Συνέλευσης, έχει στείλει πολύ σαφή μηνύματα και προς τον κ. Erdogan και προς τη διεθνή κοινότητα. Μηνύματα που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα, ότι είναι η δική μας πλευρά που έχει αναλάβει πρωτοβουλία, είναι η δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει υποβάλει πολύ συγκεκριμένες, προτάσεις, εποικοδομητικές προτάσεις, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε εμείς που παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη βάση.

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετακινηθούμε ούτε κατά το ελάχιστο από αυτά που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη δική μας εποικοδομητική στάση».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη δεδομένων των στόχων που είχαν τεθεί, ο Εκπρόσωπος είπε: «Oι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν αφενός να καταστεί σαφής ακόμη μια φορά η προσήλωσή μας στη συμφωνημένη βάση συνομιλιών. Την ίδια στιγμή να επικοινωνήσουμε στον ΓΓ την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου, Αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως άλλωστε κάνουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης  καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, ακριβώς για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την οριστική επίλυση, μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κρίνει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη θα ανακοινώσει αυτά τα μέτρα. Έχει άλλωστε πει ότι αυτά τα μέτρα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει κάτι από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να ανακοινώσει τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρίνει την κατάλληλη στιγμή και εκείνη την κατάλληλη στιγμή τα μέτρα θα ανακοινωθούν».  

(ΡΜ/ΕΠ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης