Από: No Source

Μεταβίβαση αυτοκινήτου / ΕΓΓΡΑΦΑ και διαδικασία

Μεταβίβαση αυτοκινήτου / ΕΓΓΡΑΦΑ και διαδικασία
Δημοσιεύθηκε: Αυγούστου 19, 2023-02:21 View: 121

Η αίτηση για πιστοποιητικό εγγραφής νέου ιδιοκτήτη και η παραλαβή του γίνεται από τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ή από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή από τα ΚΕΠΟ του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, αυτοπροσώπως, με αντιπρόσωπο. Οι υπογραφές του πωλητή και αγοραστή στην αίτηση Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Μηχανοκίνητου Οχήματος πρέπει να είναι πιστοποιημένες από Κοινοτάρχη ή πιστοποιών υπάλληλο. Εάν είναι παρόντες κατά την μεταβίβαση, η πιστοποίηση υπογραφών γίνεται από υπάλληλο του τμήματος παρουσία των ταυτοτήτων τους.

Απαραίτητα έγγραφα:
  1. Συμπλήρωση εντύπου από υφιστάμενο και νέο ιδιοκτήτη: ΤΟΜ 9Β
  2. Προσκόμιση Πιστοποιητικού Εγγραφής Μηχανοκίνητου Οχήματος
  3. Είναι απαραίτητη η παρουσίαση πρωτότυπου Πιστοποιητικού Ασφάλισης, στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών
  4. Καταβολή 8.54 Ευρώ

Σημειώσεις:
• Σε περίπτωση όπου το όχημα δεν φέρει πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από το νέο ιδιοκτήτη ότι είναι σε γνώση του. Η υπεύθυνη δήλωση γίνεται με συμπλήρωση του εντύπου: ΤΟΜ 120A
• Σε περίπτωση μεταβίβασης αδασμολόγητου οχήματος, απαιτείται η υποβολή εντύπου Τελωνείου Τελ. 72Α.
• Στη περίπτωση οχημάτων ταξί, φορτηγών μεταφορέων Β, Γ και εκμισθούμενων χωρίς οδηγό, αγροτικών λεωφορείων και λεωφορείων ιδιωτικής χρήσης, απαιτείται έγκριση Άδειας Οδικής Χρήσης (ΑΟΧ), η οποία εκδίδεται από την Αρχή Αδειών.
• Στη περίπτωση φορτηγών μεταφορέων Α και λεωφορείων που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες γραμμές, απαιτείται έγκριση Άδειας Οδικού Μεταφορέα (ΑΟΜ), η οποία εκδίδεται από το Συμβούλιο Οδικών Μεταφορών.
• Στη περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος εγγεγραμμένου σε αποθανών πρόσωπο, απαιτείται προσκόμιση Διαχειριστήριου Εγγράφου (από το Δικαστήριο) ή Βεβαίωση Κληρονόμων (από Κοινοτάρχη), αν η περιουσία του αποθανώντος είναι μόνο αυτό το ένα αυτοκίνητο και προσκόμιση εντύπου Ε.Πρ. 703/2000 (από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών)
• Σε περίπτωση μεταβίβασης αναπηρικού οχήματος σε μη ανάπηρα άτομα, απαιτείται η συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 130, η υφιστάμενη Άδεια Κυκλοφορίας, πληρωμή φόρου εγγραφής και άδεια κυκλοφορίας.
• Στη περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος σε διπλωμάτη, απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η έγκριση χρειάζεται για την έκδοση διπλωματικών πινακίδων εγγραφής.
• Σε περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος πέραν των 8 επιβατών, μη συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, σε πολύτεκνη οικογένεια, απαιτείται έγκριση Άδειας Οδικής Χρήσης από την Αρχή Αδειών.
• Στη περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος σε αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού που υπηρετεί στη Δημοκρατία, απαιτείται βεβαίωση από το Υπουργείο Άμυνας.
• Σε περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος σε λειτουργό της Δημοκρατίας που υπηρετεί στο εξωτερικό, απαιτούνται βεβαιώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών.
• Στη περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος από εγκλωβισμένο άτομο, απαιτείται βεβαίωση από την Υπηρεσία Μέριμνας.
• Στη περίπτωση μεταβίβασης μηχανοκίνητου οχήματος που ανήκει στην Δημοκρατία ή σε τοπική αυτοδιοίκηση και το οποίο αγόραστηκε σε δημόσιο πλειστηριασμό, απαιτείται απόδειξη πλειστηριασμού, η οποία εκδίδεται από εξουσιοδοτημένο φορέα για διενέργεια δημόσιων πλειστηριασμών. Η μεταβίβαση γίνεται με την διαδικασία της επανεγγραφής.

Η μεταβίβαση μηχανοκίνητου οχήματος διέπεται από τους περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμούς του 1984, όπως τροποποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Tags:
#μεταβίβαση αυτοκινήτου