Από: KitasWeather

Υποχωρούν τα 30άρια+ το τελευταίο 3ήμερο της εβδομάδας – Πτώση θερμοκρασίας σε επίπεδα λίγο κάτω της κανονικής

Υποχωρούν τα 30άρια+ το τελευταίο 3ήμερο της εβδομάδας – Πτώση θερμοκρασίας σε επίπεδα λίγο κάτω της κανονικής
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 16, 2024-10:47 View: 5

Χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή αναμένεται να κυλήσει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας μέχρι και τουλάχιστον το τέλος αυτής της εβδομάδας, με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεων στις πλείστες περιοχές, ωστόσο κάποιες πιθανότητες για μεμονωμένου χαρακτήρα βροχές συνεχίζουν να παρουσιάζονται σήμερα και αύριο κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά τα απογεύματα. Παράλληλα, Omega Block που έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη αναμένεται να φέρει πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας προοδευτικά από το βράδυ της Πέμπτης και έπειτα, με τα 30άρια+ να υποχωρούν το τελευταίο 3ήμερο της εβδομάδας και τον υδράργυρο να κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο κάτω της κανονικής, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 26-27 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Σήμερα Τετάρτη, Omega Block έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη, με τον άξονα της σφήνας έξαρσης να επεκτείνεται από την κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη θα αρχίσει να κατηφορίζει προς την Τουρκία. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης θα είναι ότι αρχίσουν να κατηφορίζουν λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας σταδιακά από το βράδυ της Πέμπτης και έπειτα.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας σήμερα, η ημέρα ξεκίνησε με γενικά αίθριο καιρό στις πλείστες περιοχές με κάποιες τοπικές νεφώσεις στο δυτικό 1/3 του νησιού ενώ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά του νησιού παρατηρούνται κάποιες βροχές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν το νησί μας. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές του νησιού, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στο δυτικό 1/2 του νησιού, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών μικρής διάρκειας και έκτασης στο δυτικό 1/3 του νησιού το απόγευμα.

Δορυφορική εικόνα (09:45)

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τετάρτη (16/10/2024)

Αύριο Πέμπτη, θα συνεχίσει η διάταξη Omega Block στην Ευρώπη, με την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη να έχει κατηφορίσει μέχρι και την Τουρκία.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Προοδευτικά, θα αρχίσουν να παρατηρούνται λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες/νοτιοανατολικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και στα ανατολικά, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών το απόγευμα κυρίως στις νότιες/νοτιοανατολικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Πέμπτη (17/10/2024)

Την Παρασκευή, θα συνεχίσει η διάταξη τύπου Οmega Block στην Ευρώπη, με την σφήνα ύφεσης να παραμένει βορειοανατολικά της Κύπρου στην Τουρκία/Μαύρη Θάλλασα, φέρνοντας λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (18/10/2024)

Το Σάββατο, το Omega Block θα αρχίσει να καταρρέει.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (19/10/2024)

Την Κυριακή, δεν φαίνεται κάποια αλλαγή στο καιρικό σκηνικό με τον καιρό να παραμένει γενικά κυρίως αίθριος ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 25-27 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στoυς 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather