Από: KitasWeather

Πιθανότητα λίγων μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά τα απογεύματα και πτώση θερμοκρασίας από τα μέσα της εβδομάδας

Πιθανότητα λίγων μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά τα απογεύματα και πτώση θερμοκρασίας από τα μέσα της εβδομάδας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 14, 2024-10:38 View: 9

Χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή αναμένεται να κυλήσει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας για ακόμα μία εβδομάδα, με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεων ενώ κάποιες πιθανότητες για μεμονωμένου χαρακτήρα βροχές παρουσιάζονται τις επόμενες ημέρες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά τα απογεύματα. Παράλληλα, Omega Block που θα σχηματιστεί πρόσκαιρα στα μέσα της εβδομάδας στην Ευρώπη αναμένεται να φέρει πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας κυρίως κατά την Παρασκευή, για να κυμανθούμε το τελευταίο 3ήμερο της εβδομάδας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σήμερα Δευτέρα, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, οι οποίες θα είναι αυξημένες στα ορεινά/ημιορεινά με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένης βροχής στα ορεινά το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (14/10/2024)

Αύριο Τρίτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Προοδευτικά από το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα, ο καιρός θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος από υψηλές κυρίως νεφώσεις ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (15/10/2024)

Την Τετάρτη, Omega Block θα έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη, με τον άξονα της σφήνας έξαρσης να επεκτείνεται από την κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη θα αρχίσει να κατηφορίζει προς την Τουρκία/Μέση Ανατολή, και προοδευτικά αναμένεται να αποκοπεί. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης θα είναι ότι αρχίσουν να κατηφορίζουν λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας σταδιακά από την Πέμπτη και έπειτα.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας την Τετάρτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (16/10/2024)

Την Πέμπτη, θα συνεχίσει η διάταξη Omega Block στην Ευρώπη, με την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη να έχει κατηφορίσει μέχρι και την Τουρκία.

Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (17/10/2024)

Την Παρασκευή, το Omega Block θα αρχίσει να καταρρέει και αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύπρου, φέρνοντας λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρατηρηθούν λίγες υψηλές νεφώσεις ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (18/10/2024)

Το σαββατοκύριακο, φαίνεται γενικά αίθριος καιρός, ωστόσο το Σάββατο θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να σημειώνει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 25-27 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather