Επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμης διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στο Πεκίνο

Επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμης διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στο Πεκίνο
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 10, 2024-12:10 View: 6

Επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμης διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στο Πεκίνο

Συνεχίζεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Κίνα, επικεφαλής υψηλόβαθμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Τορναρίτη. Την αντιπροσωπία συνοδεύει η Πρέσβης της Κύπρου στο Πεκίνο κ. Φράνσις Λανίτου και από κινεζικής πλευράς, το Μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Υπουργός κ. Song Xiuyan.

Κατά την πρώτη μέρα επαφών στο Πεκίνο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η αντιπροσωπία είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (CPPCC) κ. Wang Huning, στην παρουσία υψηλόβαθμων μελών της Διάσκεψης και με τον Υπουργό του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (IDCPC) κ. Liu Jianchao.

Κατά τις δύο συναντήσεις, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η παρουσία στην Κίνα των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, στέλνει ισχυρό μήνυμα της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η Κύπρος στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας της με την Κίνα, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων και του επιχειρείν, της ναυτιλίας, του τουρισμού, καθώς και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Κύπρο και την Κίνα, στη βάση κοινών αρχών, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας» και, παράλληλα, εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για την δέσμευση και Κίνας στη «Mία Κύπρο» και για τη θέση αρχών και σταθερή στήριξη της φίλης χώρας, ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι,» παρά την αυξανόμενη αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς περί λύσης «δύο κρατών», η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η Κύπρος, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναγνωρίζει τη βαρύνουσα θέση της Κίνας στη διεθνή πολιτική σκηνή και στη βάση της κοινής προσήλωσης Κίνας και Κύπρου στην πολυμέρεια, προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προς αντιμετώπιση των τρεχουσών παγκόσμιων προκλήσεων και κρίσεων. Η κ. Δημητρίου τόνισε, συναφώς, την επιβεβλημένη ανάγκη η διεθνής κοινότητα να προασπίσει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα σε όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας. Ειδική μνεία έκανε δε στην πρόσθετη αξία των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς επίτευξη των στόχων αυτών.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κίνα αποτελεί σημαντικό εταίρο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τόνισε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την περαιτέρω ενίσχυση του διάλογο και της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Από πλευράς των κινέζων αξιωματούχων, εκφράστηκε ειλικρινής εκτίμηση για τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας», αλλά και για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της ΕΕ, στον διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση της στήριξης της Κίνας στην «Μία Κύπρο», στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, οι οποίες, όπως τόνισαν, πρέπει να διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού κ. Wang Huning σημείωσε ότι η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στην περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής εταιρικής της σχέσης με την Κύπρο, στη βάση κοινών αρχών και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Κίνας «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος», καθώς και των άλλων Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών που εξήγγειλε ο κ. Xi Jinping, για την Ανάπτυξη, την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό. Η στρατηγική αυτή συνεργασία Κίνας-Κύπρου, τόνισε αποτελεί λαμπρό παράδειγμα εξαίρετων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ κρατών διαφορετικών μεγεθών, στη βάση του αλληλοσεβασμού και κοινών αρχών, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ο Υπουργός του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (IDCPC) κ. Liu Jianchao τόνισε ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος έχει σημαντική στρατηγική θέση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε δε την ανάγκη ενισχυμένων πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου για τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί καίριων ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα, η Πρόεδρος και η αντιπροσωπία θα επισκεφτούν το Μουσείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης