Από: ΑΚΕΛ

Για την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ

Για την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 08, 2024-17:10 View: 5

Για την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ

Γραπτή Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Δικαιοσύνης Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή Άριστου Δαμιανού

Το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια προειδοποιεί τόσο δημόσια όσο και στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της παράνομης πρακτικής των βίαιων ωθήσεων, των γνωστών pushbacks. Εσκεμμένα οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούγονταν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ΔΗΣΥ, με αποτέλεσμα να έχουμε -πλέον- καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο η μεταχείριση των Σύρων αιτητών ασύλου από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι για τέσσερα χρόνια ζούσαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, συνιστά απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες να συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν στιγματίσει ανεπανόρθωτα την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Προειδοποιούμε αυτή τη φορά την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ότι παρά τις διαψεύσεις, η συνέχιση ανάλογων πολιτικών θα οδηγήσει σε νέες καταδίκες και νέο στιγματισμό την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ημικατεχόμενο Κράτος που στηρίζεται το ίδιο στο Διεθνές Δίκαιο, με στόχο την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι παληκαρισμοί που μας φέρνουν σε ευθεία σύγκρουση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ένεκα της διαχείρισης των ανθρώπων που εδώ και μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της νεκρής ζώνης, όπως σε σύγκρουση μας έφεραν οι σκοπιμότητες με τον περιβόητο πλέον φράχτη των τέως κυβερνώντων.

08.10.2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ