Από: ΕΛΑΜ

Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία- πολιτική ανάλυση (Μέρος Α’)

Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία- πολιτική ανάλυση (Μέρος Α’)
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 08, 2024-14:33 View: 4

Η Ελλάδα έδωσε όπλα στην Ουκρανία και συστοιχίες πυραύλων στην Σαουδική Αραβία. Τι έδωσε στην Κύπρο; Η Ελλάδα καταγγέλλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά σιωπά για την τουρκική εισβολή και κατοχή της ελληνικής και ευρωπαϊκής Κύπρου. Η Ελλάδα αδυνατεί να καταλάβει ότι πλήρης κατάκτηση και τουρκοποίηση της Κύπρου θα σημάνει την αρπαγή του Αιγαίου και της Θράκης.

Από την άλλη οι ηγέτες της Κύπρου παραμυθιάζουν τους πολίτες με συνθήματα για επανένωση, συνομιλίες «από εκεί που μείναμε» δηλαδή πριν 7 χρόνια στο Kράν Μοντανά.Εκφοβίζουν τον λαό για “τελευταίες ευκαιρίες”, και παρακαλώντας την κατοχική Τουρκία να … σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να …δώσει στους Κύπριους τα ανθρώπινα τους δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί  διαχρονική πολιτική παράνοια στο τέλος…..

Ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η κατάκτηση ολόκληρης της Κύπρου. Από πολύ μικρός άκουγα τον πατέρα μου και τους άλλους συγγενείς μου που μιλούσαν και έλεγαν τότε ότι η Τουρκία θα κάνει απόβαση μια μέρα στην Κύπρο…πέρασαν 14 χρόνια και η απόβαση έγινε την ημέρα που απολυόμουν από την δίχρονη υπηρεσία μου στην Εθνική Φρουρά,,,..έτσι έκανα  ακόμα ένα χρόνο υπηρετώντας την πατρίδα. Τώρα ακούγεται το ίδιο σενάριο, οι Τούρκοι θα πάρουν όλη την Κύπρο!

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας για την Κύπρο έχουν προ πολλού εκδηλωθεί. Ήταν η πολιτική τόσο των στρατοκρατών όσο και των νέο Οθωμανών.  Στην Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου το 1955 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φατίν  Ζορλού είπε τα εξής αξιοσημείωτα: « Η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία δεν προκύπτει από μια μόνο αιτία. Είναι μια αναγκαιότητα που προέρχεται από ιστορικές επιταγές, τη γεωγραφία την οικονομία και τη στρατιωτική στρατηγική, από το δικαίωμα ύπαρξης και ασφάλειας που είναι το πιο ιερό δικαίωμα κάθε κράτους.

Κατά τις ιστορικές μεταβολές που γνώρισε η Κύπρος, ένα ήταν πάντα το κοινό στοιχείο: ο δεσμός μεταξύ της  της Κύπρου και της ηπειρωτικής Μικράς Ασίας. Αυτός που κατέχει την Μικρά Ασία πρέπει για λόγους γεωγραφικούς και στρατηγικούς να κατέχει επίσης και την Κύπρο, διότι η Κύπρος φυλάσσει τα νώτα της Μικράς Ασίας».

Ο Γκιουνές, που ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εισβολή δήλωσε τότε: «Η Κύπρος είναι τόσο πολύτιμη, όπως το δεξί χέρι μιας χώρας που νοιάζεται για την άμυνα της ή για τους επεκτατικούς της στόχους, αν έχει…. Πολλές χώρες θέλουν να βλέπουν το κυπριακό  πρόβλημα μονάχα ως απότοκο της επιθυμίας απλώς να προστατεύσουμε την τουρκική κοινότητα του νησιού. Ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια των 45 εκατομμυρίων Τούρκων της πατρίδας….».

Στις 30/11/1974 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη της ελλαδικής ηγεσίας υπό τον Καραμανλή με την κυπριακή υπό τον Μακάριο. Εκεί αποφασίστηκε η υιοθέτηση της δικοινοτικής ομοσπονδίας ως δήθεν «αδήριτης ανάγκης».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Γλ. Κληρίδη στην γκαλερί «Αργώ»  στις 4/11/1974, κατά την οποία εισηγήθηκε την ομοσπονδία ως την μόνη εφικτή λύση. Τον Αύγουστο του 1974, μετά την δεύτερη τουρκική εισβολή, ο κατοχικός Ντενκτάς, είχε προτείνει την αγγλικής έμπνευσης πρόταση για  ομοσπονδία, όπως την εννοούσαν  οι Τούρκοι.

Στις 12/02/1977, ο Μακάριος αυτουποβιβάστηκε σε κοινοτάρχη για να συναντηθεί με τον κατοχικό Ντενκτάς και να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, δια του οποίου εζητείτο μεταξύ άλλων, «μία ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία».

Η ελληνική πλευρά έκανε τότε την πιο ολέθρια υποχώρηση, που βασικά ήταν σοβαρότατο λάθος του Μακαρίου. Ο Μακάριος υιοθέτησε τη θέση ότι μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του 36% του κυπριακού εδάφους, θα υπάρξει ένα νέο πολιτειακό καθεστώς στη βάση της ομοσπονδίας και της δικοινοτικότητας.

Τον Νοέμβριο του 1983 ο Ντενκτάς κατ’ εντολή της Τουρκίας, ανακήρυξε το κατοχικό ψευδοκράτος. Ήταν μια κλασσική ευκαιρία αλλαγής στρατηγικής από την ελληνική πλευρά. Αλλά ο Σπ. Κυπριανού έμεινε αγκιστρωμένος στη συλλογή ψηφισμάτων χωρίς αντίκρισμα.  Στις 10/04/1992, επί προεδρίας Βασιλείου, το ψήφισμα 750 καθιέρωσε «μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία». Τον  Νοέμβριο του 2002, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Ανάν, υπέβαλε το ομώνυμο σχέδιο του για επίλυση του Κυπριακού. Επρόκειτο για μια πολιτική παγίδα, που αν γινόταν αποδεκτή, θα παρέδιδε την Κύπρο ολόκληρη σε μια νέα τουρκοκρατία.

Τι λένε οι Τούρκοι σήμερα; Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ερντογάν είπε: «Δεν θα περιοριστεί στα σύνορα της η Τουρκία. Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από τα Ιεροσόλυμα; Ο τουρκικός στρατός ανήκει στους αρχαιότερους του κόσμου ακόμη και πριν από εκείνον των αρχαίων Σπαρτιατών».

Αυτά έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη -Φιντάν στις Βρυξέλλες, όπου η Τουρκία απέδειξε ακόμα μια φορά τους σχεδιασμούς της, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη συναίνεση και καλή γειτονία.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που στήθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη κατά των Ελλήνων το 1922, δηλαδή την Μικρασιατική καταστροφή που τιμούν κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η Τουρκία να περιοριστεί στα σύνορα της!

Στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους απόφοιτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, διαφημίστηκε με λαμπρότητα το μεγαλείο της Τουρκίας ενώ μαζί με τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ φιγούραρε και εκείνη του Ερντογάν.

Όπως μάλιστα είπε στην εκεί ομιλία του, επιδίωξη του είναι να καταστήσει την Τουρκία μία χώρα με παγκόσμια εμβέλεια. «Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχει τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές».

Αινείας

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ