Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν πλωτές κατασκευές στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν πλωτές κατασκευές στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 05, 2024-11:28 View: 6

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν πλωτές κατασκευές στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη εγκαινίασαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2024, τις δύο πλωτές κατασκευές της εταιρείας Levantina Fish, ως καινοτόμες υποδομές συστημάτων σίτισης για τις ανάγκες των ιχθυοτροφείων. 

Σε δηλώσεις κατά την τελετή εγκαινίων των δύο πλωτών κατασκευών σίτισης στη θαλάσσια περιοχή Βασιικού, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι εγκαινιάζει το αυτόματο σύστημα ταϊσματος στις μονάδες της ιχθυοκαλλιέργειας, το οποίο, όπως σημείωσε «είναι ένα καινοτόμο σύστημα, το μοναδικό που έχουμε στην Κύπρο που εφαρμόζει αυτή την σύγχρονη μέθοδο», δίδοντας συγχαρητήρια στον ιδιοκτήτη της ιχθυοκαλλιέργειας κ. Αντώνη Κιμωνίδη. Σημείωσε ότι η εφαρμογή της νέας μεθόδου ήταν «με τη στήριξη του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και φυσικά του Υπουργείου Γεωργίας». 

«Το σύστημα κερδίζει ως προς το χρόνο και τις ποσότητες, οι οποίες παρέχονται και διοχετεύονται ταυτόχρονα προς τους ιχυθοκλωβούς για σίτιση των ψαριών», πρόσθεσε. 

«Ο πιο έμπρακτος τρόπος για να στηρίξουμε και να έχουμε ακόμα περισσότερη δυναμική στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, που σήμερα είναι το τρίτο εξαγωγικό προϊόν του πρωτογενούς τομέα, είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχέδια, για να ικανοποιούν τις ανάγκες και αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας», είπε η δρ Παναγιώτου. 

Στις δικές της δηλώσεις, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανάφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται σήμερα εδώ, μαζί με την Υπουργό Γεωργίας για να εγκαινιάσουν τις δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish. Αφού έδωσε τα συγχαρητήρια της στον ιδιοκτήτη της ιχθυοκαλλιέργειας κ. Αντώνη Κιμωνίδη, εξέφρασε την περηφάνεια της που «μια κυπριακή εταιρεία, μετά από 35 χρόνια παρουσίας, έχει καταφέρει να πρωτοπορήσει σε καινοτόμες ιδέες και να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ως μια εταιρεία με καινοτόμες ιδέες και να ξεχωρίσει σε ανοιχτή θάλασσα, τοποθετώντας την Κύπρο μας στην κορυφή των χωρών ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο». 

«Είμαι σίγουρη ότι οι επιτυχίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον», είπε η κα Χατζημανώλη. 

Σημειώνοντας τη σημαντικότητα των καινοτόμων μονάδων, η Υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτές «συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης κάτι που μας έχει απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου ναυτιλίας». 

Ο κ. Αντώνης Κιμωνίδης, ιδιοκτήτης της μονάδας αναφέρθηκε στις καινοτόμες μεθόδους σίτισης ψαριών. Είπε πως πριν δυο χρόνια είχαν εγκαινιαστεί δυο πρότυπα ταϊστικά. Από έξι κλουβιά που τάιζε το πρωτότυπο, αυτά ταΐζουν οκτώ κλουβιά την ίδια στιγμή, είπε και ενημέρωσε ότι είναι οκτώ μέτρα διάμετρο και ύψος έξι μέτρα ο ζωτικός χώρος τους, ενώ πάει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας γύρω στα 17 μέτρα. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στον αναθετικό και ασφαλή σχεδιασμό που παρουσιάζει τη λιγότερη αντίσταση στους κυματισμούς, στα ισχυρά ρεύματα και στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας τις μονάδες πιο προηγμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

 Η εκτροφή των ψαριών είναι η πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο με αυτό το σύστημα τελειώνουμε μέσα σε λίγες ώρες, κατάληξε. 

Τα καινοτόμα συστήματα σίτισης, εξυπηρετούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην ανοικτή θάλασσα. 

Μέσω της χρήσης τους, έως και 3 εκατομμύρια ψάρια ταΐζονται ταυτόχρονα, κάνοντας τη διαδικασία της σίτισης γρήγορη αλλά και πιο προσεκτική, καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα της σίτισης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα ψάρια στους κλωβούς τρώνε σε παρόμοια χρονικά διαστήματα, κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρύπανσης της θάλασσας. 

Τέλος, το ανθρακικό αποτύπωμα μειώνεται λόγω του γεγονότος ότι η χρήση σκαφών για μεταφορά προσωπικού και ιχθυοτρόφων για τις καθημερινές τους εργασίες είναι, πλέον, ελάχιστη. 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς στόχο έχουν τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. 

(ΕΦυς/NZ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης