Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα εγκαίνια του Πρώτου «Πράσινου Περιπτέρου», στην Αγροκηπιά

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα εγκαίνια του Πρώτου «Πράσινου Περιπτέρου», στην Αγροκηπιά
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 04, 2024-11:36 View: 6

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στα εγκαίνια του Πρώτου «Πράσινου Περιπτέρου», στην Αγροκηπιά

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του πρώτου «Πράσινου Περιπτέρου» στην Κοινότητα της Αγροκηπιάς. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δράσης που αντικατοπτρίζει το όραμα και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εγκαινιάζοντας το πρώτο από τα 50 Πράσινα Περίπτερα, θέτουμε τις βάσεις για μια νέα εποχή στη διαχείριση αποβλήτων και στην κυκλική οικονομία, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα. Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να προσφέρει σε κάθε πολίτη και κοινότητα τα μέσα, για να συμμετέχουν ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το δίκτυο των 50 πράσινων περιπτέρων για τη συλλογή και διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών εντάσσεται στον τέταρτο Πυλώνα του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του πλανήτη μας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής μας προς τον σκοπό αυτό αποτελεί και το ότι το Προεδρικό Μέγαρο είναι το πρώτο κυβερνητικό κτήριο στην Κύπρο με πιστοποίηση μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές.

Στην Κύπρο, η διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων μας εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά και τη συμμόρφωσή μας μέσα από την υιοθέτηση σχετικών οδηγιών περί περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη διαχείριση των αποβλήτων, ευθυγραμμισμένους τόσο με την Εθνική μας Στρατηγική όσο και με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2025, 2030, και 2035 τα κράτη μέλη οφείλουν να ανακυκλώνουν τουλάχιστον το 55%, 60% και 65%, αντίστοιχα, των δημοτικών αποβλήτων τους. Στην Κύπρο, με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται μόλις στο 16% το 2022, είναι σαφές πως πρέπει να δράσουμε ταχύτερα και πιο αποφασιστικά. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η άρνηση της πρόκλησης αποβλήτων, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η αξιοποίηση των αποβλήτων με καινοτόμες πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση και η ενεργειακή αξιοποίηση, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Μαζί με αυτά φυσικά εργαζόμαστε και για τη σωστή ενημέρωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.

Το δίκτυο των 50 «Πράσινων Περιπτέρων» που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο που στοχεύει στη διαλογή και ανακύκλωση των ξηρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, κλωστοϋφαντουργικά και άλλες ειδικές ροές. Ωστόσο, τα Πράσινα Περίπτερα δεν είναι απλώς σημεία συλλογής αποβλήτων, αλλά αποτελούν και κέντρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπου οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων και να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Αυτή η δράση αποτελεί παρέμβαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2025 και χρηματοδότηση της τάξης των €3.300.000. Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-IP CYzero Waste, το οποίο στοχεύει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων στην Κύπρο και τη διαχείρισή τους με βιώσιμο τρόπο.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σήμερα η Αγροκηπιά γίνεται το πρώτο παράδειγμα εφαρμογής αυτής της προσπάθειας. Εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο Πράσινο Περίπτερο εδώ, πετυχαίνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων δημοτικών αποβλήτων σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από αδειούχους συλλογείς και μεταφορείς.

Το σημερινό είναι το πρώτο από τα 50 Πράσινα Περίπτερα που θα εγκατασταθούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, ενισχύοντας τη δυνατότητα ανακύκλωσης σε σημεία που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν δύο περίπτερα, στο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Γ' Λευκωσίας, στις Κοινότητες Αγροκηπιά και Φαρμακά, τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής εγκαταστάθηκαν συνολικά έξι περίπτερα (εκτός από Αγροκηπιά και Φαρμακά εγκαταστάθηκαν και σε Μάμμαρι, Αγίους Τριμιθιάς, Παλαιχώρι Μόρφου και Καλοπαναγιώτη), με στόχο να φτάσουμε τα 15 μέχρι το τέλος του 2024. Εντός του 2025 θα εγκατασταθούν άλλα 25, και το 2026 άλλα 10.

Αγαπητοί,

Η επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών εξαρτάται από τη συνεργασία όλων μας. Η ενεργός συμμετοχή, η αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία των δράσεων αυτών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ατομική και συλλογική μας ευθύνη προς το περιβάλλον δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Για αυτό και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση σας καλώ να στηρίξετε το έργο του Πράσινου Περιπτέρου και να το αγκαλιάσετε ως ένα «μέσο» που προάγει την αειφορία και την προστασία του πλανήτη μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγροκηπιάς για την πολύτιμη συνεργασία τους, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης για τη συνεισφορά τους στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον καινοτόμο σχεδιασμό του πράσινου περιπτέρου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας για τη συμβολή τους στη λειτουργία του πράσινου περιπτέρου, καθώς και τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου όπως ο Ανάδοχος του Έργου, εταιρεία Mesogeios Digital A.E., το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας και στους λειτουργούς του, για την άοκνη προσπάθεια επίτευξης των εθνικών στόχων ανακύκλωσης μέσα από την υλοποίηση του έργου αυτού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Πράσινου Περιπτέρου και προσβλέπω στη συνεργασία όλων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει, για ένα καλύτερο περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.

(ΕΦυς/ΑΦ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης