Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο κ. Yousef Sultan Laram

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο κ. Yousef Sultan Laram
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2024-15:40 View: 4

02-10-2024 15:40

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο κ. Yousef Sultan Laram

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Κατάρ στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Yousef Sultan Laram, επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Καλωσορίζοντας τον Πρέσβη του Κατάρ, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεχή ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κατάρ, στη βάση κοινών αρχών και την προσήλωση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης του διαλόγου και της συνεργασίας και στο επίπεδο των δύο Κοινοβουλίων, μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για την επανάληψη των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί σύντομα δυνατή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της πλευράς μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς θα νομιμοποιούσαν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τόνισε.

Ο Πρέσβης του Κατάρ υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας του στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σημείωσε δε ότι το Κατάρ αναλαμβάνει διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες και διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκατέρωθεν ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειές της για ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα για τα μικρότερα κράτη, όπως η Κύπρος και το Κατάρ, με την Πρόεδρο της Βουλής να επισημαίνει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Σημειώθηκε, παράλληλα, ότι Κύπρος και Κατάρ, μέσα από την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις προσπάθειες για επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος των κρατών και των λαών της περιοχής. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την επιτακτική ανάγκη προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας σε όλες τις περιπτώσεις και αποφυγής της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Υπογραμμίστηκε, τέλος, η κοινή βούληση για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας του Κατάρ και συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας και των ανταλλαγών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης