Από: ΔΗΚΟ

Τα ευρωτουρκικά ενώπιον της υποψήφιας Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ από Κ. Μαυρίδη

Τα ευρωτουρκικά ενώπιον της υποψήφιας Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ από Κ. Μαυρίδη
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2024-18:21 View: 6

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην πρώτη παρουσία της υποψήφιας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εσθονής Κάγια Κάλλας, σε συνεδρία της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε αρχικώς προς την κ. Κάλλας ότι η περιοχή της άμεσης γειτονιά μας συμπεριλαμβάνει και την Αν. Μεσόγειο με επίκεντρο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά όπως επεσήμανε «δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην Τουρκία στην αρχική σας παρέμβαση». Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι, γι’ αυτό και θα  επικεντρωθεί στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκάθαρη καταδικαστική θέση τα τελευταία χρόνια ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, όπως ορθά έχει και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η διαφορά έγκειται ότι στην περίπτωση της Τουρκίας παρατηρούμε ότι οι αξίες μας δεν υπερκέρασαν τα συμφέροντα. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία αρνείται κατ’ εξακολούθηση να  τηρήσει τις νομικές της δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εργαλεία «ήπιας ισχύος» έχουν αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν είναι αποτελεσματικά και γι’ αυτό απαιτείται μια νέα αποτελεσματική προσέγγιση»,  υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την προγραμματισμένη άτυπη σύνοδο στην Νέα Υόρκη, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η ουσιώδης ανάμειξη της ΕΕ με ξεκάθαρες θέσεις, όπως υποδείχθηκε κι από τον Ελλαδίτη συνάδελφο/αντιπρόεδρο της ομάδας κ. Ι. Μανιάτη».

Γραφείο Τύπου

2 Οκτωβρίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ