Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τη νέα Πρέσβη της Γαλλίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τη νέα Πρέσβη της Γαλλίας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2024-16:26 View: 3

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τη νέα Πρέσβη της Γαλλίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την νέα Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Clélia Chevrier-Kolačko.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων Κύπρου- Γαλλίας, στη βάση κοινών αρχών και της κοινής ευρωμεσογειακής τους ταυτότητας και οι σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, όσον αφορά στην ασφάλεια, την οικονομία, την ενέργεια, αλλά και σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική πτυχή και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, στις οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη η Κύπρος. Η Κύπρος, ανέφερε η κ. Δημητρίου, έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες της στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν την πράσινη γραμμή από τα κατεχόμενα. Η κα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη ενιαίας και ταχύτερης αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα έναντι των χωρών πρώτης υποδοχής.

Η κ. Chevrier-Kolačko σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας, σε μία περίοδο μεγάλης αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε κατανόηση για τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και συνδράμει στη μετεγκατάσταση μεταναστών από την Κύπρο, ο μεγάλος αριθμός των οποίων, ωστόσο, δυσχεραίνει την κατάσταση.

Υπογραμμίστηκε, τέλος, η κοινή βούληση για τακτική επικοινωνία και διατήρηση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Γαλλίας για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων και των ανταλλαγών στο επίπεδο των κοινοβουλίων των δύο χωρών. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης