Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας
Δημοσιεύθηκε: Οκτωβρίου 02, 2024-10:03 View: 7

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Χθες ήταν η Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Αναφέρθηκα στην ανάγκη ως κράτος να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε όλους τους παράγοντες ισχύος του κράτους μας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Εσωτερικά, ένας από τους πιο βασικούς μας στόχους είναι πάντοτε, με σεβασμό στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, που όλοι οφείλουμε να είμαστε υπόλογοι στον κυπριακό λαό. Και σε αυτό το πλαίσιο ήταν που αποφάσισα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία σου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μια πορεία που αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια, και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα ανταποκριθείς στα πολύ δύσκολα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή, αξιοποιώντας τα ικανά στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση.

Την ίδια στιγμή, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, για να είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματικό, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Ένας δεύτερος βασικός στόχος, πέραν από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, είναι να μπορεί, στη βάση του Συντάγματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους θεσμούς, να λειτουργεί ακόμη πιο αποτελεσματικά, είναι να εκσυγχρονίσουμε όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Χθες, μίλησα για πρώτη φορά και για την Κεντρική Τράπεζα. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισα τον διορισμό σου, χωρίς να έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντά σου.

Είμαι σίγουρος γνωρίζεις και αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη ευθύνη ως Γενικός Ελεγκτής. Εγώ θα σε καλέσω μαζί με τα αξιόλογα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ασκήσετε τα καθήκοντά σας στη βάση του Συντάγματος. Είμαστε όλοι υπόλογοι και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στον κυπριακό λαό. Κανείς, μα κανείς δεν ξεφεύγει του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σε καλώ να είσαι αυστηρός με όλους, ξεκινώντας από την εκτελεστική εξουσία, ξεκινώντας από την Προεδρία της Δημοκρατίας.»

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να μείνει ανεξάρτητη, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και να έχει δυνατή φωνή. Είμαι βέβαιος ότι θα σας έχουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Όντως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πολύ ικανά στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και να αναπτύξουμε συνεργασίες. Χρειάζεται τόλμη, για να πετύχουμε ένα σωστό έλεγχο, αλλά χρειάζεται και ο ελεγχόμενος να αποδέχεται τα πορίσματα προς όφελος της κοινωνίας».  

Τέλος, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον οποίον, όπως είπε, συναντήθηκε, σημειώνοντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης «κατέβαλε κάθε προσπάθεια, για να διευκολύνει τα αρχικά μου βήματα».

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης