Ολοκλήρωση εργασιών 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ολοκλήρωση εργασιών 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 22, 2024-12:11 View: 6

Ολοκλήρωση εργασιών 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ολοκληρώθηκαν στο Μαυροβούνιο, οι εργασίες του 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Φόρουμ με γενικό θέμα «Περιφερειακή Συνεργασία για ένα προηγμένο τουριστικό τομέα» πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και σε αυτό συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Σερβίας, Σλοβενίας, του Λουξεμβούργου καθώς και της Βόρειας Μακεδονίας.

Χαιρετισμούς στο Φόρουμ απηύθυναν o Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. Nikola Camaj, η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα. Pia Kauma, o Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Χατζηγιάννη καθώς και η επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Μαυροβουνίου στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα. Jelena Nedovic. Στο Φόρουμ συμμετείχαν ως κύριες ομιλήτριες η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Μαυροβουνίου κ. Nina Drakić, η Διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού του Μαυροβουνίου κ. Ana Marković Tripković και η Κοσμήτορας της Σχολής Τουρισμού του Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Ποντγκόριτσα, κ. Silvana Đurašević.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία εγκαθίδρυσης του Φόρουμ ως θεσμού εντός της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, καθώς και στα οφέλη που μπορεί να αποφέρει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η ενσωμάτωση αναφοράς για  την πρωτοβουλία του Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Τελική Διακήρυξη της πρόσφατης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ στο Βουκουρέστι, αλλά και η στήριξη της προσπάθειας από ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών μεταξύ άλλων της Προέδρου της ΚΣ ΟΑΣΕ και Προέδρων εθνικών κοινοβουλίων σε ολόκληρη την περιοχή, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα αφοσίωσης σε αυτή τη πρωτοβουλία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη.

Μέσω αυτού του Φόρουμ, είπε ο ίδιος είναι εφικτός ο στόχος της προώθησης ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των μελών των κοινοβουλίων σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία και στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι οι δυνατότητες της περιοχής είναι εξαιρετικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δυνατότητα αναπτυξης του πλούσιου ανθρώπινου κεφαλαίου, των φυσικών πόρων, των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων και των οικονομικών ευκαιριών, απαιτούν συνεργασία, δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να αξιοποιηθούν αποδοτικά.  Ως βουλευτές υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, θα πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητά για ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας, ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ευθύνη ενώπιον του λαού και συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή. 

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. Nikola Camaj, είπε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο του 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούν μια ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και εντοπισμού των ευκαιριών, που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερων πολιτικών και ευνοϊκότερων πλαισίων για επενδύσεις και καινοτομίες στον τομέα του τουρισμού. «Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, από περιβαλλοντικές κρίσεις έως αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Camaj, «η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα εκπλήρωσης βιώσιμων και θετικών αλλαγών μέσω κοινής συνεργασίας και αλληλεγγύης». Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας αλλά και με την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα, είπε ο κ. Camaj.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κ. Pia Kauma επισήμανε ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά και η ασφάλεια είναι απαραίτητες για την ευημερία της περιοχής. Το γεγονός ότι ήδη υπάρχει συνεργασία και επιτυγχάνονται συμφωνίες, ανέφερε η κα Kauma, αποτελεί ένδειξη ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προοδεύει. Σημείωσε δε ότι απώτερος στόχος για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της στενής συνεργασίας με τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ιταλία, ενισχύεται η πορεία της περιοχής προς αυτόν τον στόχο, είπε η κα Kauma, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν ωφελεί μόνο τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Μαυροβουνίου στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, κα Jelena Nedovic, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός πολιτιστικά, οικονομικά και γεωγραφικά. Μέσω της κοινής συνεργασίας, ανέφερε η κα Nedovic, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό αυτού του κλάδου προς όφελος όχι μόνο των χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής και προέτρεψε τους συμμετέχοντες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη συνεργασία και να εργαστούν για ένα πιο προηγμένο τουριστικό τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, τη ψηφιοποίηση των τουριστικών υπηρεσιών, τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για ενίσχυση της θέσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια τουριστική αγορά και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του τουρισμού. Έγινε επίσης αναφορά  στα προβλήματα συνδεσιμότητας στην περιοχή, στη βελτίωση των υποδομών, στην πρωτοβουλία «Ανοικτά Βαλκάνια» και τη συνδρομή της στην ανάπτυξη του τουρισμού, στις εθνικές στρατηγικές των χωρών για ανάπτυξη του τουρισμού, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού καθώς και στην προώθηση του οικολογικού τουρισμού.

Το Φόρουμ περιλάμβανε επίσης ενημέρωση για το έργο της Επιτόπιας Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο αλλά και την πρόοδο του Μαυροβουνίου όσον αφορά τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ.

Ο  Αναπληρωτής Επικεφαλής της Επιτόπιας Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, κ. Giovanni Gabassi, παρέθεσε συνοπτικά του έργο του οργανισμού κάνοντας σχετική αναφορά στα τρέχοντα προγράμματα και δράσεις της Αποστολής.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, κ. Riccardo Serri παράθεσε λεπτομερείς πληροφορίες για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη προόδου στα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα του κράτους δικαίου, της  καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης η οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των συμμετεχόντων για την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης