Από: KitasWeather

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Συνεχίζει η αστάθεια τις επόμενες ημέρες

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Συνεχίζει η αστάθεια τις επόμενες ημέρες
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 02, 2024-10:26 View: 18

Συνεχίζουν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας μέχρι και την Παρασκευή, με την εκδήλωση μεμονωμένων/τοπικών βροχών/καταιγίδων κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, περιοχές του εσωτερικού και ανατολικά. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση σε σχέση με το Σ/Κ που μας πέρασε αλλά θα παραμείνουν γενικά ενισχυμένοι κυρίως στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια μέχρι και την Τρίτη Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σήμερα και μη αξιόλογη μεταβολή αύριο και θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο κάτω της κανονικής ενώ την Τετάρτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, για να κυμανθούμε και πάλι στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου. Το Σ/Κ, η πιθανότητα βροχής φαίνεται να μειώνεται ενώ η θερμοκρασία δεν φαίνεται να σημειώνει αξιόλογη μεταβολή, με μέγιστες τιμές γύρω στους 36-37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Σήμερα Δευτέρα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια επηρεάζουν την περιοχή μας.

Η ημέρα σήμερα ξεκίνησε στις πλείστες περιοχές με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο τοπικά αυξημένες νεφώσεις που παρατηρούνται στο δυτικό 1/3 του νησιού από νωρίς το πρωί δίνουν κατά περιόδους λίγες μεμονωμένες βροχές όπως βλέπετε και στις εικόνες πιο κάτω, οι οποίες αυτή την ώρα επηρεάζουν κυρίως νότια τμήματα της οροσειράς του Τροόδους κινούμενες ανατολικότερα.

Δορυφορική εικόνα (09:15)
Ραντάρ βροχής (09:00)
Ραντάρ βροχής (10:50)

Τις επόμενες ώρες (μεσημέρι και απόγευμα) θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους, εσωτερικό και ανατολικά/βορειοανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών ενώ κυρίως σε περιοχές του εσωτερικού και ανατολικά/βορειοανατολικά αναμένονται και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση σε σχέση με το τελευταίο 2ήμερο, ωστόσο θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι κυρίως στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια κατά τις απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τα δυτικά όπου θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Δευτέρα (13:30 – 18:00), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σήμερα, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (02/09/2024)

Αύριο Τρίτη, ασταθής αέρια μάζα θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο αυξημένες νεφώσεις που θα παρατηρούνται κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές μικρής διάρκειας και έκτασης. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους και πιο τοπικά στο εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών ή και καταιγίδων το απόγευμα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν μερικώς ενισχυμένοι στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από τα δυτικά όπου θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (03/09/2024)

Την Τετάρτη, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος εκτός από το δυτικό 1/3 του νησιού όπου θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα δυτικά παράλια αναμένεται να παρατηρηθεί χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως σε εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (04/09/2024)

Την Πέμπτη, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων στα ορεινά/ημιορεινά το απόγευμα και πιο μεμονωμένα στο εσωτερικό.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (05/09/2024)

Την Παρασκευή, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα θα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και ενδεχομένως στα νοτιοανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (06/09/2024)

To σαββατοκύριακο, η πιθανότητα βροχής φαίνεται να συνεχίζει κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ίσως πιο τοπικά και σε περιοχές του εσωτερικού αλλά φαίνεται πιο μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να σημειώνει γενικά αξιόλογη μεταβολή, με μέγιστες τιμές στο εσωτερικό έως τους 36-37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 28-30 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι υψηλός στα υψηλότερα ορεινά, εξαιρετικά υψηλός στα νότια και πολύ υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather