Από: ΑΚΕΛ

Τεράστια πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με υπερωρίες πολιτειακού αξιωματούχου

Τεράστια πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με υπερωρίες πολιτειακού αξιωματούχου
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 18, 2023-17:34 View: 78

Τεράστια πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με υπερωρίες πολιτειακού αξιωματούχου

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Σήμερα ξεδιπλώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, το μέγα φιάσκο με τις υπερωρίες σε πολιτειακό αξιωματούχο, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέρος των οποίων ήδη πληρώθηκαν. Όλο αυτό το φιάσκο αποτελεί σοβαρό πλήγμα στους θεσμούς. Συγκεκριμένα:

  1. 1.Ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που είχαμε καταγγείλει από το πρωί, ότι δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια της ρύθμισης που έγινε με το Προεδρικό, πλήρωνε υπερωρίες στην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, με υποδείξεις του Προεδρικού. Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής απεκάλυψε ότι καταβάλλονταν υπερωρίες για παρουσία σε κηδεία, μνημόσυνο, εγκαίνια αστεροσκοπείου, συγγραφή ομιλιών, παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο και πολλά άλλα. Συνολικά πληρώθηκαν 2.486 ευρώ και δόθηκαν και 11 μέρες time off! Αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα αποτελεί από μόνη της υπόσκαψη των θεσμών.
  2. Η παραχώρηση υπερωριών, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή δεν ήταν νόμιμη. Δηλαδή, το Προεδρικό παρανομούσε, για να προσφέρει υπερωρίες σε πολιτειακό αξιωματούχο!.
  3. Το Προεδρικό προέβη σε «διορθώσεις» (απόσυρση του αιτήματος για τις υπερωρίες, δέσμευση για επιστροφή του ποσού που ήδη πληρώθηκε ως υπερωρίες) μετά που ουσιαστικά πιάστηκε στα πράσα. Μετά δηλαδή τις αντιδράσεις μας την περασμένη Δευτέρα και τις σημερινές μας αποκαλύψεις, όπως και τις αποκαλύψεις του Γενικού Ελεγκτή.
  4. Το Προεδρικό απέκρυψε, κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, μέρος της αλήθειας, αφού μας είπαν ότι το κονδύλι για το οποίο ζητούσαν αποδέσμευση αφορούσε σε υπερωρίες που θα πληρώνονταν και όχι σε υπερωρίες που καταβλήθηκαν ήδη.
  5. Η προσπάθεια του Προεδρικού να κλείσει άρον – άρον το θέμα την περασμένη εβδομάδα, έγινε ουσιαστικά για να μην αποκαλυφθούν όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα.
  6. Η παραδοχή του Προεδρικού ότι το αίτημα για τις υπερωρίες αποσύρθηκε επειδή πρόκειται για πολιτειακό αξιωματούχο, αποδεικνύει το μέγεθος του φιάσκου – σκανδάλου. Παρά την προσπάθεια, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος να παρουσιαστεί περίπου ως δημόσιος υπάλληλος, κατέχει αξίωμα.
  7. Τα στοιχεία σήμερα, για τους 41 αποσπασμένους στο Προεδρικό, συν τους συμβούλους και συνεργάτες, αλλά και τους 153 αποσπασμένους ευρύτερα στην Προεδρία, με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, ανοίγουν ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο με το οποίο θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.

Για αυτό το φιάσκο – σκάνδαλο υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη, όχι στους λειτουργούς του Προεδρικού, αλλά στον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα. Άλλωστε πρόκειται για αξιωματούχο, συνεργάτιδα του Προέδρου. Σε μία εποχή που οι πολίτες στενάζουν κάτω από την ακρίβεια, το Προεδρικό προκαλεί το αίσθημα του λαού με υπερωρίες σε πολιτειακούς αξιωματούχους, για κηδείες, μνημόσυνα, εγκαίνια και πολλά άλλα. Εκτός από ανικανότητα, υπάρχει προφανώς και έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής ενσυναίσθησης.

Αναμένουμε με θάρρος και παρρησία ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για αυτό το φιάσκο – σκάνδαλο.

18.09.2023

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ