Από: ΔΗΠΑ

Μ.ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Μ.ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 20, 2024-09:48 View: 17

Αδυσώπητη και επώδυνη η μνήμη, μετρά σήμερα ακριβώς μισό αιώνα εισβολής και κατοχής της πολύπαθης Κύπρου μας από την Τουρκία.  Η Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή και όλα τα συνεπακόλουθα και τετελεσμένα της κατοχής των πενήντα αυτών ετών.

Ξυπνούν και πάλι μνήμες από το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974, που οδήγησε στην σημερινή θλιβερή και ανυπόφορη πραγματικότητα που βιώνει η μοιρασμένη μας πατρίδα. Για πενήντα χρόνια η Κύπρος μας μετρά νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες και ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πληγές.   

Μισό αιώνα μετά, η ευθύνη για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος είναι βαρύτατη και το ιστορικό μας χρέος, τεράστιο. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και η αδιάλλακτη στάση της συνεχίζουν να αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες και αιτίες διαιώνισης του Κυπριακού, όπως και πηγές έντασης και αστάθειας στην περιοχή.

Για πενήντα χρόνια, ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ένα διεθνές έγκλημα, παραμένει άλυτο και ατιμώρητο, αποθρασύνοντας την Τουρκία και επιτρέποντας της να θέτει ξεκάθαρα στο τραπέζι λύση δυο κρατών, παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου. Σίγουρα, οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και γενικά της διεθνούς κοινότητας, για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, είναι τεράστιες.   

Αδιάλειπτα οφείλουμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να επαναλαμβάνουμε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι, ως μια καλή βάση για την επανέναρξη της διαδικασίας, από το σημείο που διακόπηκε στο Κρανς Μοντάνα, προσδοκώντας σε μια λύση αρχών, που να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Επιθυμία, στόχος και επιδίωξή μας είναι η λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αφού το σημερινό στάτους κβο δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε μπορεί να αποτελεί λύση.

Αναντίλεκτα ζητάμε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της στο σύνολο των εδαφών της.

Με διεκδικητικό ρεαλισμό διεκδικούμε μια λύση που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που θα επανενώνει την πατρίδα μας και το λαό της και που θα αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της και θα διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ