Από: ΔΗΚΟ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 50ή ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 50ή ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 20, 2024-01:05 View: 25

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την βάρβαρη εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της πατρίδας μας από την Τουρκία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, την οποία προλόγισε και διευκόλυνε το προδοτικό πραξικόπημα που είχε προηγηθεί.

Το ΔΗΚΟ καταδικάζει τις παράνομες και μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην κατεχόμενή μας πατρίδα ως επίσης και την θρασύτατη προκλητικότητα της Τουρκίας και των εγκάθετών της, που πανηγυρίζουν σήμερα με προκλητικές φιέστες ντροπής, πάνω σε κλεμμένη γη και πάνω στα αιματοβαμμένα χώματά μας.

Το χρέος της θύμησης των σκοτεινών ημερών εκείνου του εφιαλτικού Ιούλη, εμπερικλείει και τη μέγιστη ηθική υποχρέωση της διαρκούς απόδοσης τιμών σε κείνους που προασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας. 

Δεν ξεχνούμε την εθνική συμφορά του 1974.

Δεν ξεχνούμε τις αιτίες των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δεν ξεχνούμε την κατοχή και τον ξεριζωμό, την αδικία και τον πόνο. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας.

Δεν ξεχνούμε τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τους ήρωες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τους γενναίους αγωνιστές, που δε δίστασαν να δώσουν την άνιση μάχη, για να υπερασπιστούν την Κύπρο μας, από τις ορδές των Τούρκων εισβολέων. Τιμούμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, μοιραζόμαστε το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και των χιλιάδων αμάχων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και στεκόμαστε συμπαραστάτες στον προσφυγικό κόσμο.

Για μισό αιώνα η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών με τις πληγές του μαύρου εκείνου Ιούλη του 1974 να παραμένουν ακόμη ανοιχτές.

Η τουρκική κατοχή πρέπει να τερματιστεί. Αυτό σημαίνει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Με την απαλλαγή από την κατοχή, υπάρχει ελπίδα για επανένωση, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ο κύριος υπαίτιος της μη επίλυσης του Κυπριακού, είναι η Τουρκία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε απενεχοποίηση της. Ουδεμία συμφιλίωση με την κατοχή μπορεί να υπάρξει και καταδικάζουμε την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για κλείσιμο του Κυπριακού με διευθέτηση δυο κρατών ή συνομοσπονδία δύο κρατών.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον Ευρωπαϊκό και ευρύτερο Διεθνή παράγοντα.  

Ως Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκουμε και επιζητούμε τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ ώστε το συντομότερο δυνατό να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί της συμφωνημένης βάσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για να το πετύχουμε, πρέπει να σφυρηλατήσουμε, έστω και τώρα, την ενότητα γύρω από τα θεμελιώδη ζητήματα, τα οποία μας ενώνουν και για τα οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούμε.

Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διεκδικεί και όχι να τον υπονομεύουμε με κάθε ευκαιρία προτείνοντας του υποχωρήσεις.

Αυτό που πρέπει να είναι πρώτιστος στόχος όλων μας είναι ο ιερός αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου

19 Ιουλίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ