Από: KitasWeather

Ανακοίνωση Τ.Μ: Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Κύπρο από τότε που υπάρχουν στοιχεία

Ανακοίνωση Τ.Μ: Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Κύπρο από τότε που υπάρχουν στοιχεία
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 18, 2024-12:57 View: 9

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας σε σχέση με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά τον φετινό Ιούνιο, ο οποίος ήταν και ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στο νησί από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικές παρατηρήσεις στην περιοχή μας.

Σύμωνα με την ανακοίνωση, “κατά τον μήνα Ιούνιο 2024 επικράτησαν στο νησί μας και γενικά σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης ιδιαίτερα υψηλές αλλά και ακραίες θερμοκρασίες.

Από τα προκαταρκτικά δεδομένα που το Τμήμα Μετεωρολογίας διατηρεί, αδιαμφισβήτητα ο Ιούνιος 2024 είναι ο θερμότερος Ιούνιος από τότε που υπάρχουν κλιματολογικά δεδομένα στο νησί και αναφέρονται στο μήνα Ιούνιο.

Από το δίκτυο των 52 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που το Τμήμα Μετεωρολογίας διαθέτει, οι 43 από αυτούς τους σταθμούς κατέγραψαν τον φετινό Ιούνιο την πιο ακραία μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ μέχρι σήμερα σε αυτούς από την ημέρα λειτουργίας του κάθε σταθμού.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι σχεδόν σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς (σε 14 από τους 16) που διαθέτει το Τμήμα στις ορεινές περιοχές, δηλαδή σε περιοχές με υψόμετρο (h) μεγαλύτερο των 600μ αλλά μικρότερο των 1650μ, καταγράφηκε η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί σε αυτούς τους σταθμούς για Ιούνιο μήνα από την ημέρα λειτουργίας του κάθε ενός από αυτούς τους σταθμούς.

Επιπλέον, σε όλους τους ημιορεινούς (300 < h < 600μ) μετεωρολογικούς σταθμούς του Τμήματος (11 στο σύνολο) καταγράφηκε και πάλι η πιο ψηλή μέγιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στον κάθε ένα από αυτούς τους σταθμούς για Ιούνιο μήνα από τότε που υπάρχουν κλιματολογικά δεδομένα.

Από τους 25 μετεωρολογικούς σταθμούς του Τμήματος που βρίσκονται στα πεδινά ή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (h < 300μ) μόνο οι 7 εξ αυτών δεν έχουν καταγράψει τον φετινό Ιούνιο την πιο ψηλή μέγιστη θερμοκρασία τους από τότε που υπάρχουν δεδομένα για τον μήνα Ιούνιο.

Παρατηρούμε, επομένως, πως ο φετινός Ιούνιος υπήρξε ο θερμότερος όχι μόνο για περιοχές στο εσωτερικό ή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αλλά υπήρξε ο θερμότερος Ιούνιος που έχει ποτέ καταγραφεί στην Κύπρο και για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού.

Στον Πίνακα 1, που ακολουθεί, συνοψίζονται οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες (μέγιστες και ελάχιστες) για τους βασικούς σταθμούς αναφοράς του Τμήματος, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η κατάταξή τους σε σχέση με τα ακραία μέγιστα για μήνα Ιούνιο στη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του κάθε σταθμού.

Πίνακας 1: Μέσες θερμοκρασίες (σε oC) σε σχέση με τις κανονικές θερμοκρασίες, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η κατάταξή τους σε σχέση με τα ακραία μέγιστα για μήνα Ιούνιο στη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του κάθε σταθμού, για τους βασικούς σταθμούς αναφοράς του Τμήματος Μετεωρολογίας, κατά τον Ιούνιο. Οι κανονικές θερμοκρασίες αναφέρονται στην περίοδο 1981 – 2010.

Από τον πιο πάνω πίνακα επιβεβαιώνεται αυτό που είχε αρχικά αναφερθεί για τον Ιούνιο 2024. Ότι δηλαδή ο φετινός Ιούνιος υπήρξε ο θερμότερος Ιούνιος στην κλιματική ιστορία του νησιού.

Τόσο η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία όσο η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία αλλά κυρίως η μέση ημερήσια θερμοκρασία υπήρξε η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε όλους τους βασικούς σταθμούς αναφοράς για Ιούνιο μήνα από την αρχή λειτουργίας του κάθε σταθμού. Πέραν τούτου, ωστόσο, πολύ σημαντικό για αναφορά είναι και η απόκλιση των καταγραφών αυτών σε σχέση με την αντίστοιχη κανονική του μήνα.

Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία υπήρξε για τους σταθμούς στα παράλια του νησιού κατά 3.6 μέχρι και 4.1 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την αντίστοιχη κανονική του μήνα κάθε σταθμού. Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία για τον σταθμό του Τμήματος στο εσωτερικό υπήρξε κατά 5.7 βαθμούς πιο πάνω από την αντίστοιχη κανονική του μήνα, ενώ για τον ορεινό σταθμό στο Δασικό Κολλέγιο του Προδρόμου υπήρξε κατά 5.6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την αντίστοιχη κανονική.

Η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία υπήρξε για τους σταθμούς στα παράλια του νησιού κατά 3.2 μέχρι και 4.9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την αντίστοιχη κανονική κάθε σταθμού, ενώ για το εσωτερικό υπήρξε κατά 3.9 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική του σταθμού αυτού. Πολύ σημαντική παρατήρηση και πάλι αποτελεί η απόκλιση της ημερήσιας ελάχιστης θερμοκρασίας του Προδρόμου από την αντίστοιχη κανονική, όπου αυτή ήταν κατά 4.7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια την ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Οι θερμοκρασιακές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον Ιούνιο 2024

Πέραν των πιο πάνω στοιχείων, σημαντικό είναι να δούμε και πόσες φορές μέσα στον φετινό Ιούνιο καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξεως των 39.5 °C (40 °C) και άνω στον σταθμό αναφοράς του Τ.Μ στη Λευκωσία (σταθμός ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας) και πως αυτός συγκρίνεται με τους προηγούμενους Ιούνιους κατά την περιόδο λειτουργίας του σταθμού από το 1983.

Στον πιο κάτω πίνακα βλέπετε τους Ιούνιους που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών με 40άρια στη Λευκωσία (στοιχεία σταθμού ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας).

ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ≥ 39.5 °C (40°C)
1ΙΟΥΝΙΟΣ 202415
2ΙΟΥΝΙΟΣ 20076
3ΙΟΥΝΙΟΣ 20165
4ΙΟΥΝΙΟΣ 2008, 2019, 20204
5ΙΟΥΝΙΟΣ 1993, 1996, 1997, 2017, 20213

Αυτό που συμπεραίνουμε από τον πιο πάνω πίνακα είναι ότι τον φετινό Ιούνιο, οι μισές ημέρες του μήνα (15) είχαν θερμοκρασίες της τάξεως των 39.5 °C (40°C) και άνω. Άκρως εντυπωσιακό είναι ότι παρατηρήθηκε πέραν του διπλάσιου αριθμού ημερών με 40άρια τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ Ιουνίου του 2007 καθώς τότε είχαν καταγραφεί μόλις 6 ημέρες.

Παράλληλα, από τις 15 ημέρες με 40άρια+ που καταγράφηκαν φέτος στη Λευκωσία, οι 6 ημέρες έφτασαν και ξεπέρασαν τους 41.5 °C (42 °C) ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3 ημέρες τον Ιούνιο του 2007. Άξιο αναφοράς είναι ότι από το 1983 που υπάρχουν στοιχεία για τον σταθμό Αθαλάσσας στη Λευκωσία, μόλις 8 Ιούνιοι κατέγραψαν θερμοκρασίες της τάξεως των 41.5 °C (42 °C) και άνω όπως βλέπετε στον πιο κάτω πίνακα.

ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΑΡΙΘΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ≥ 41.5 °C (42°C)
1ΙΟΥΝΙΟΣ 20246
2ΙΟΥΝΙΟΣ 20073
3ΙΟΥΝΙΟΣ 19932
4ΙΟΥΝΙΟΣ 19961
5ΙΟΥΝΙΟΣ 20021
6ΙΟΥΝΙΟΣ 20141
7IOYNIOΣ 20161
8ΙΟΥΝΙΟΣ 20191

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather