Από: KitasWeather

Τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και σήμερα το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Έρχονται 40άρια+

Τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και σήμερα το απόγευμα (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Έρχονται 40άρια+
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 16, 2024-09:47 View: 17

Ασταθής αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή μας και σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και να αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων ενώ κάποιες καταιγίδες πιθανόν να είναι και σήμερα έντονες. Από αύριο Τετάρτη και έπειτα, η πιθανότητα βροχής θα αρχίσει να μειώνεται. Η θερμοκρασία μέχρι και αύριο Τετάρτη θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο πάνω της κανονικής, φτάνοντας γύρω στους 39-40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό ενώ μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται γύρω στους 41 (+/-1) βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Σήμερα Τρίτη, συνεχίζει η αστάθεια στην περιοχή μας.

Μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος. Παρόλα αυτά, το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά/ημιορεινά και πιο μεμονωμένα στο εσωτερικό. Κάποιες καταιγίδες πιθανόν να είναι έντονες και να συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Τρίτη (13:00 – 17:30), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Τρίτη (16/07/2024)

Αύριο Τετάρτη, η αστάθεια θα αρχίσει να περιορίζεται. Έτσι, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών ή καταιγίδας στα ορεινά/ημιορεινά το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια πιθανόν να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει γενικά αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τετάρτη (17/07/2024)

Την Πέμπτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (18/07/2024)

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά και πάλι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Παρασκευή (19/07/2024)

Το Σάββατο, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 39 έως 42 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (20/07/2024)

Την Κυριακή, θα συνεχίσει ο γενικά ηλιόλουστος καιρός ενώ το απόγευμα θα αναπτύσσονται νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή με τις μέγιστες τιμές στο εσωτερικό να φτάνουν γύρω στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 27-29 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι υψηλός στα υψηλότερα ορεινά και πολύ υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather