Από: KitasWeather

Τοπικά έντονες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Έως τους 39-40°C ο υδράργυρος

Τοπικά έντονες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά (Χάρτης πιθανοτήτων βροχής) – Έως τους 39-40°C ο υδράργυρος
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 15, 2024-10:58 View: 17

Ασταθής αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μας κυρίως σήμερα αλλά και αύριο Τρίτη, με αποτέλεσμα τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και να αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένου/τοπικού χαρακτήρα βροχών/καταιγίδων ενώ σήμερα Δευτέρα κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες. Από την Τετάρτη και έπειτα, η πιθανότητα βροχής θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι σε αυτές τις περιοχές. Η θερμοκρασία μέχρι και την Τετάρτη θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο πάνω της κανονικής, φτάνοντας γύρω στους 39-40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό ενώ μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται γύρω στους 41 (+/-1) βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Σήμερα Δευτέρα, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα με κέντρο την Τουρκία επηρεάζει την περιοχή μας.

Ο καιρός μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης έχει καταστεί ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις όμως θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά/ημιορεινά και πιο μεμονωμένα και στο εσωτερικό. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι κατά το δεύτερο μισό της ημέρας κυρίως στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω για σήμερα Δευτέρα (13:00 – 17:30), όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Χάρτης πιθανοτήτων βροχής

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα (15/07/2024)

Αύριο Τρίτη, παραμένει μερική αστάθεια στην περιοχή μας και μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα όμως νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στα παράλια αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη (16/07/2024)

Την Τετάρτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά, με την πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων βροχών.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (17/07/2024)

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 33 έως 37 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Πέμπτη (18/07/2024)

Την Παρασκευή και κατά το Σ/Κ, αναμένεται γενικά ηλιόλουστος καιρός ωστόσο τα απογεύματα θα αναπτύσσονται τοπικά νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στους 41 (+/-1) βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 27-29 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι υψηλός στα υψηλότερα ορεινά, πολύ υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές και παροδικά στις νότιες παρυφές της οροσειράς του Τροόδους έως εξαιρετικά υψηλός.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather