Από: ΑΚΕΛ

Η ψήφιση του νέου «Πόθεν Έσχες» συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της κοινωνίας προς τους θεσμούς

Η ψήφιση του νέου «Πόθεν Έσχες» συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της κοινωνίας προς τους θεσμούς
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 11, 2024-21:12 View: 25

Η ψήφιση του νέου «Πόθεν Έσχες» συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της κοινωνίας προς τους θεσμούς

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη,

για το νέο νομοθετικό πλαίσιο «Πόθεν Έσχες»

Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε την ψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία της νέας νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες».

Η θετική αυτή εξέλιξη βελτιώνει σημαντικά τις αδυναμίες και τα προβλήματα της υφιστάμενης νομοθεσίας και πρακτικής που τελικά αντί να βοηθά, υπονόμευε την αξιοπιστία των θεσμών και άφηνε εκτεθειμένους τους αξιωματούχους. Αδιάκριτα μάλιστα και χωρίς εξαιρέσεις, αφού «με τα ξερά πήγαιναν και τα χλωρά».

Τι αλλάζει;

–            Επιτυγχάνεται ομοιομορφία στις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες». Όλοι ανεξαιρέτως θα εμφανίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις δηλώσεις τους, στοιχείο που αφορά και στην ουσία, όχι μόνο την εικόνα της δήλωσης.

–            Στη δήλωση θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα περιουσιακά στοιχεία, μαζί και τα τιμαλφή-έργα τέχνης.

–            Συναφώς, καταργείται η δυνατότητα να μην αποκαλύπτονται τα οικονομικά δεδομένα (περιουσιακά στοιχεία) εταιρειών. Οι ιδιοκτήτες έως τώρα μπορούσαν να παρουσιάζουν μονάχα την κατοχή μετοχών ονομαστικής αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία μπορεί να ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια.

–            Επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος του «Πόθεν Έσχες» για καταγραφή της έκτασης και του τρόπου μεταβολής της περιουσιακής θέσης ενός εκάστου των αξιωματούχων από την ώρα που αναλαμβάνουν το αξίωμα, σε ολόκληρη τη θητεία τους, καθώς και κατά την λήξη της.

–            Συμπεριλαμβάνονται πρόσθετοι αξιωματούχοι στην υποχρέωση υποβολής «Πόθεν Έσχες», μεταξύ αυτών και οι Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

–            Δημιουργούνται τρία στάδια εξωτερικού ελέγχου όλων των δηλώσεων που δεν υπήρχαν προηγουμένως: από εγκεκριμένο ελεγκτή και από τον Έφορο Φορολογίας, καθώς και ειδικός έλεγχος  για συγκεκριμένους λόγους επίσης από τον Έφορο Φορολογίας.

–            Οι δηλώσεις, ενώ θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, από τούδε και στο εξής θα παρουσιάζουν δημόσια την εικόνα της περιουσιακής κατάστασης και των όποιων μεταβολών ολόκληρης της οικογένειας των αξιωματούχων, δηλαδή και των συζύγων και των εξαρτώμενων τέκνων ή των συμβίων.

–            Συναφώς, συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές συστάσεις της GRECO, βελτιώνοντας την εικόνα της Κύπρου διεθνώς.

Σχεδόν στο σύνολο τους, οι βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα της εισήγησης που κατέθεσα εκ μέρους του ΑΚΕΛ για ριζική αναθεώρηση της μορφής της δήλωσης και υιοθέτηση της φιλοσοφίας της «δήλωσης καθαρής περιουσιακής θέσης – capital statement» από πλευράς αξιωματούχων. Ουσιαστικά, η Κύπρος υιοθετεί ίσως το αυστηρότερο πανευρωπαϊκά «Πόθεν Έσχες», το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των αξιωματούχων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Εξέλιξη που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε παρατεταμένη κρίση και απαξιώνονται από μεγάλη μερίδα των πολιτών.

11.07.2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΑΚΕΛ