Από: ΔΗΚΟ

Χρ. Ερωτοκρίτου – Απογοήτευση για την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με την Πρέσβειρα της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χρ. Ερωτοκρίτου – Απογοήτευση για την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με την Πρέσβειρα της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δημοσιεύθηκε: Ιουλίου 09, 2024-15:50 View: 23

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στην οποία θα παρευρίσκετο η Πρέσβειρα της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουγγαρία.

Σε αυτή τη συνεδρία, εμείς ως ΔΗΚΟ θα θέταμε στην Πρέσβειρα της Ουγγαρίας το απαράδεχτο της παρουσίας του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Βίκτορ Όρμπαν, μαζί με τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μέσω του κ. Ερντογάν ψάχνει ευκαιρίες για να σταθεί δίπλα και να συμμετέχει σε συνέδρια αρχηγών κρατών, παριστάνοντας και ο ίδιος τον αρχηγό κράτους.

Εκφράζουμε την έντονή μας απογοήτευση και δυσαρέσκεια για το ολίσθημα του Ούγγρου Πρωθυπουργού, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικογένειας στην οποία Κύπρος και Ουγγαρία ανήκουν. Η εν λόγω πράξη του κ. Ορμπάν γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική, νοουμένου ότι τελέστηκε λίγες μόνο μέρες μετά από την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουγγαρία.

Πολύ σωστά, τόσο ο Ύπατος Εκπροσώπου της ΕΕ κ. Μπορέλ όσο και η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου (S&D), έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις θέσεις του κ. Ορμπάν και τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα απέναντι στη συμπεριφορά του.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, στις διάφορες συνόδους που θα συμμετάσχουμε εκ μέρους της Κυπριακής Βουλής κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη θα θέτουμε το θέμα της εν λόγω παραβίασης από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό και θα το θέσουμε βεβαίως και κατά την ημέρα που θα διενεργηθεί τελικά η επίσκεψη της Πρέσβειρας της Ουγγαρίας και η συνάντηση της με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.

Γραφείο Τύπου

9 Ιουλίου 2024

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΚΟ