Από: KitasWeather

Τοπικές καταιγίδες με χαλάζι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά – Αναλυτικά η πρόγνωση του τριημέρου

Τοπικές καταιγίδες με χαλάζι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά – Αναλυτικά η πρόγνωση του τριημέρου
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 22, 2024-10:30 View: 10

Με καλές καιρικές συνθήκες και αυξημένη ηλιοφάνεια θα κυλήσει το τριήμερο του Κατακλυσμού στις πλείστες περιοχές του νησιού, ωστόσο, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα επηρεάζει την περιοχή μας σήμερα Σάββατο, με αποτέλεσμα να αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων στα ορεινά/ημιορεινά κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες και ίσως πιο μεμονωμένα και στο εσωτερικό. Παράλληλα κυρίως την Δευτέρα του Κατακλυσμού αναμένεται μερική ενίσχυση των ανέμων το απόγευμα κυρίως στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σήμερα για να κυμανθεί σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές ενώ από αύριο Κυριακή και μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, με τα 40άρια (+) να επανέρχονται μέσα στη νέα εβδομάδα ενώ αναμένονται και αυξημένα επίπεδα υγρασίας, με τον δείκτη δυσφορίας να είναι υψηλός.

Σήμερα Σάββατο, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα επηρεάζει την περιοχή μας.

Αρχικά, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιθανόν πιο μεμονωμένα στο εσωτερικό. Σε καταιγίδα αναμένεται να παρατηρηθεί χαλαζόπτωση. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Να σημειώσουμε ότι οι καταιγίδες σήμερα θα έχουν κατά κύριο λόγο σχετικά υψηλή βάση και τέτοιες καταιγίδες συνήθως δεν δίνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ενώ συνηθίζεται να παρατηρείται χαλάζι. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιών από πτώση κεραυνών.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Σάββατο (22/06/2024)

Αύριο Κυριακή, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα αρχίσει να απομακρύνεται ανατολικότερα.

Αρχικά, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 35 έως 38 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Κυριακή (23/06/2024)

Την Δευτέρα του Κατακλυσμού, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μερικώς ενισχυμένοι στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια κατά τις απογευματινές ώρες. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (24/06/2024)

Την Τρίτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (25/06/2024)

Την Τετάρτη, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Κατά τις βραδινές ώρες τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, φτάνοντας γύρω στους 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (26/06/2024)

Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για χθες, η οποία στην περιοχή μας κυμαίνεται γύρω στους 26-28 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 1). Αυτές οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι μέτριος στα υψηλότερα ορεινά και υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Adblock test (Why?)

Read this on KitasWeather