Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου στην Υπουργική Σύνοδο MED9 στη Λεμεσό

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου στην Υπουργική Σύνοδο MED9 στη Λεμεσό
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 27, 2024-18:08 View: 11

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου στην Υπουργική Σύνοδο MED9 στη Λεμεσό

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), εκπροσώπησε τη Συνέλευση στην Υπουργική Σύνοδο MED9, με θέμα την «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση στη Μεσόγειο», που φιλοξενεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη Λεμεσό.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πασιουρτίδης, επικαλούμενος στοιχεία της UNESCO, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανησυχητικά μεγάλο κενό στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη. Επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε ότι η ΚΣΜ, ως μέλος της Μεσογειακής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (MCSD), συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναθεώρηση της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (MSSD), ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές για την ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στα εκπαιδευτικά συστήματα της περιοχής.

Ο κ. Πασιουρτίδης αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση από πλευράς της ΚΣΜ, το 2014, Ακαδημαϊκής Πλατφόρμας για την προώθηση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ βουλευτών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενισχύοντας έτσι την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα, όπως η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και η ενεργειακή μετάβαση. Ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΚΣΜ και των Εδρών της UNESCO στην Ιταλία, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινών προσπαθειών τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, ειδικότερα, για τους ΣΒΑ στην Ευρωμεσογειακή περιοχή και στην περιοχή το Κόλπου.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε επίσης την εκπόνηση του πρώτου Οδηγού Βουλευτών για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας και των Ακτών της, ως εργαλείο για τους βουλευτές που ασχολούνται με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο του Οδηγού αυτού, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΚΣΜ με το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης του  Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/MAP), ανέφερε ο κ. Πασιουρτίδης, επισημαίνεται η ανάγκη κατάρτισης σε θέματα που αφορούν τις θάλασσες και τους ωκεανούς και ενσωμάτωσης της βιώσιμης ανάπτυξης στα εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο κ. Πασιουρτίδης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη διοργάνωση του επικείμενου «2ου Κοινοβουλευτικού Οικονομικού Φόρουμ Ευρωμεσογειακών χωρών και χωρών του Κόλπου» της ΚΣΜ, στις εργασίες του οποίου περιλαμβάνεται ειδική συνεδρία, στην οποία θα συζητηθεί το πώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η έρευνα και ανάπτυξη και τα δίκτυα καινοτομίας μπορούν να συμβάλουν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η επιχειρηματικότητα, στη μακροπρόθεσμη περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη.  Καταλήγοντας, ο κ. Πασιουρτίδης κάλεσε σε συνεργασία, ώστε μέσα από τις εργασίες του Κοινοβουλευτικού Οικονομικού Φόρουμ της ΚΣΜ, η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης