Εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 19, 2024-19:39 View: 19

Εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος 

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου κ. Νικόδημου Δαμιανού με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σήμερα, στην Αθήνα, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης, που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους. Αντικείμενο του Μνημονίου αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συνεργασία εγκαινιάζεται με την εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης» (Gov.cy Digital Citizen), στη βάση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, που έχει ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο κράτη προτίθενται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την περαιτέρω προσαρμογή των εφαρμογών αυτών, καθώς και των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ταυτότητας και υπογραφής, προς ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώτερος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των εφαρμογών, η διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών των δυο κρατών από το ένα κράτος στο άλλο, με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίηση των πολιτών, και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το κράτος μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ενός κράτους από το άλλο.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να φιλοξενώ σήμερα στο Υπουργείο τον Κύπριο ομόλογό μου κ. Νικόδημο Δαμιανού και να πραγματοποιούμε μαζί ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Ο στόχος μας είναι, εξάλλου, κοινός: η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών μας. Τα τελευταία χρόνια μέσω του Gov.gr Wallet έχουμε δώσει στους Έλληνες πολίτες ένα πολύτιμο εργαλείο, που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητά τους και μειώνει τη γραφειοκρατία και το ενισχύουμε τακτικά με νέα έγγραφα και δυνατότητες. Αυτή η πορεία μάς έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση και εμπειρία, την οποία επιθυμούμε να μοιραστούμε. Παράλληλα, επιθυμούμε να ανταλλάξουμε γνώσεις από τις αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ώστε, μελλοντικά, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων των Gov.gr Wallet και Gov.cy Digital Citizen, να διευκολύνουμε περαιτέρω τις μετακινήσεις και τις συναλλαγές των πολιτών στις δύο χώρες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο project, αν αναλογιστούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Πέρα φυσικά από συναισθηματικοί είναι και πρακτικοί. Χιλιάδες φοιτητές, επιχειρηματίες και ευρύτερα πολίτες κινούνται μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.»

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου κ. Νικόδημος Δαμιανού, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη φιλοξενία και την άκρως εποικοδομητική συνάντηση, δήλωσε: «Θέτουμε σήμερα σε πρακτική βάση τη μέχρι τώρα εξαίρετη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρώτο βήμα η υλοποίηση της εφαρμογής Ψηφιακός Πολίτης –το οποίο αποτελεί εξαγγελία του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη– στη βάση του Gov.gr wallet. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την Κυπριακή όσο και την Ελληνική Κυβέρνηση. Προτεραιότητα υψίστης σημασίας, με οριζόντιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας. Γι’ αυτό και προχωρούμε με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τόσο για τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής μας λειτουργίας ως κράτος, όσο και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης που παρέχουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, κυρίως ως προς την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και έχει ήδη υιοθετήσει επιτυχώς χρήσιμα εργαλεία που διευκολύνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη. Πιστεύω πως έχουμε πολλά να μάθουμε από τις πρακτικές αυτές που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά επίσης και πολλά να διδάξουμε ο ένας τον άλλον.» 

(ΑΦ/ΕΠ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης