Από: ΔΗΠΑ

Μ.ΓΙΑΚΟΥΜΗ: «ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – Η ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΘΕΣΜΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ»

Μ.ΓΙΑΚΟΥΜΗ: «ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – Η ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΘΕΣΜΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ»
Δημοσιεύθηκε: Σεπτεμβρίου 12, 2023-13:49 View: 39

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Αριστείας και τις προοπτικές που προκύπτουν από τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων τους με την αγορά μέσω της μεταφοράς της καινοτομίας προς τις επιχειρήσεις.

Σήμερα στην Κύπρο έχουμε 7 εγγεγραμμένα Κέντρα Αριστείας που αντλούν €105 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα τόσα από το κράτος σε ένα υφιστάμενο 7ετες πλάνο.

Χαιρετίζουμε και με σεβασμό αναγνωρίζουμε το έργο και τη δράση των Κέντρων Αριστείας, ως την πιο θετική όψη της κοινωνίας μας μέσω της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας μας, και οφείλουμε όλοι θεσμικά να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές, για μια Κύπρο πιο καινοτόμα και πιο ανταγωνιστική.

Συνάμα, επικροτούμε τις ενέργειες του Υφυπουργείου Καινοτομίας για τη κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου πολύ σύντομα για τα αναφερόμενα ως τεχνοβλαστοί (spin-offs), ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε τρόπους για πιο ουσιαστικό έλεγχο από την εκτελεστική εξουσία – μέσω των στόχων αποδοτικότητας.

Από την άλλη τα Κέντρα Αριστείας, θέλουμε να ανοίξουν περαιτέρω τις συνεργασίες και τις συνέργιες με όλο το κοινωνικό και επιχειρηματικό φάσμα της κοινωνίας και αυτή η τεχνογνωσία και η ευρηματικότητα θα πρέπει να περάσει ως εμπορευματοποίηση υπηρεσιών στην πραγματική οικονομία, προς όφελος του κόσμου και της κοινωνίας.

12/09/2023

*Τεχνοβλαστοί (spin-offs) είναι οι εταιρείες που ιδρύονται για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα έρευνας από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Από τα κέρδη τους (αν υπάρξουν) ωφελούνται οικονομικά τα ιδρύματα και οι ερευνητές, με διάφορους τρόπους: είτε γίνονται μέτοχοι στην εταιρεία ως αντάλλαγμα για τη διανοητική ιδιοκτησία και τεχνογνωσία που εισφέρουν είτε εισπράττουν ποσοστό από τα έσοδα με βάση συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας είτε μερικοί ερευνητές εργάζονται στην εταιρεία με μερική απασχόληση είτε τα εργαστήρια παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες στην εταιρεία.

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ