Τσουνάμι προεκλογικών φυλλαδίων στην πόρτα μας – Στήθηκε πανηγύρι λόγω της απουσίας νομοθεσίας

Τσουνάμι προεκλογικών φυλλαδίων στην πόρτα μας – Στήθηκε πανηγύρι λόγω της απουσίας νομοθεσίας
Δημοσιεύθηκε: Ιουνίου 03, 2024-12:04 View: 15

Χάος στα ταχυδρομικά κουτιά και στις αυλές των σπιτιών, στις πυλωτές και τους διαδρόμους των πολυκατοικιών και στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων από τα φυλλάδια των υποψηφίων για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι χιλιάδες που κατεβαίνουν στην εκλογική κούρσα φαίνεται να εκμεταλλεύονται το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σε σχέση με τις έντυπες διαφημίσεις που αφήνονται από πόρτα σε πόρτα, γράφει η Δέσποινα Ψύλλου στον «Φιλελεύθερο» την 1η Ιουνίου 2024.

Σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι αρχικά η πρόταση νόμου για τα διαφημιστικά φυλλάδια προέβλεπε να απαγορευθούν εντελώς. «Όμως μετά από συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος μετετράπη η απαγόρευση σε ρύθμιση. Δηλαδή, θα αδειοδοτούνταν με αυστηρές προϋποθέσεις συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής και διανομής φυλλαδίων». Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες θα έπρεπε να σεβαστούν τους πολίτες που θα προμηθεύονταν και θα τοποθετούσαν στο ταχυδρομικό τους κουτί σήμα ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φυλλάδια. Δυστυχώς, υπογράμμισε, το σήμα δεν ήθελαν να το αναλάβουν οι διαφορές υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε από το Υπουργείο Εμπορίου, δεν δέχονταν την αρμοδιότητα. Συνεχίσαμε στους δήμους, δεν ήθελαν να αναμιχτούν».

Οι παραβάτες, ανέφερε ο κ. Περδίκης, αρχικά προβλεπόταν να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, όμως και αυτό τροποποιήθηκε σε πρόστιμο. Επιπλέον διεγράφη οριστικώς να έχει ευθύνη και ο διαφημιζόμενος, ο οποίος θα έπρεπε να εξετάζει αν απευθύνθηκε σε αδειοδοτημένη εταιρεία. «Ξεσηκώθηκαν πολλές αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, από έναν Σύνδεσμο Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού που δημιουργήθηκε τότε. Μόνο η κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά».

Ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι τα διαφημιστικά φυλλάδια, πέρα από την όχληση, καθώς γεμίζουν τα ταχυδρομικά κουτιά του κόσμου, «αποτελούν τρομερή σπατάλη πόρων» και επιφέρουν ρύπανση στο περιβάλλον. Αναφέρθηκε, δε, σε περίπτωση πολίτη που συγκέντρωσε σε ένα έτος φυλλάδια που αντιστοιχούσαν σε 20 κιλά χαρτί. Παράλληλα, είπε, σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ζημιές λόγω της αφθονίας αλλά και του μεγέθους των φυλλαδίων, αφού δεν κλείνουν σωστά τα ταχυδρομικά κουτιά, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται άλλα, σημαντικά έγγραφα.

Πηγή: Φιλελεύθερος, 01/06/2024

Adblock test (Why?)

Read this on Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών