Από: ΔΗΠΑ

Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Μ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 31, 2024-10:15 View: 18

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες  

Φίλες και φίλοι,  

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποδοχή σας. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη σας. 

Για την αγάπη σας. Για το δυναμικό σας παρόν. Τα χειροκροτήματα λοιπόν ανήκουν σε εσάς. Δεν είναι σε μένα.  

Εσείς κάνατε πραγματικότητα τη δημιουργία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.  

Εσείς με την πίστη σας την ανδρώσατε.  

Εσείς μείνατε όρθιοι όλη αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο.  

Εσείς αποδείξατε όλον αυτόν τον καιρό πόσο αναγκαίο είναι για την πατρίδα μας και την κοινωνία της να πετύχει το εγχείρημα της ΔΗΠΑ να είναι η αυθεντική φωνή του μέτρου, της σύνεσης, της υπευθυνότητας. Η δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Εσείς είσαστε αυτοί που με την στάση σας και την παρουσία σας σήμερα εδώ δημιουργείται την ελπίδα ότι προχωρούμε όλοι μαζί. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.  

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,  

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει.  

Η ώρα να μιλήσει ο λαός μας έρχεται.  

Το πραγματικό ζητούμενο για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού είναι να δει ότι αυτός ο τόπος μπορεί επιτέλους να πάει μπροστά.

Ότι μπορεί να χαραχθεί μια νέα πορεία.

Να αφήσει πίσω αυτούς που θέλουν να τον γυρίσουν πίσω.

Να ξεπεράσει αυτούς που για χρόνια τον διχάζουν και τον πολώνουν.

Να δώσει απάντηση στην υποκρισία, στην δημαγωγία και στο λαϊκισμό.

Να ενώσει τις δυνάμεις του και να υψώσει την φωνή ενάντια στον παλαιοκομματισμό, τον δογματισμό, τον μηδενισμό.  

Να βάλει φραγμό στην κατρακύλα της διαφθοράς, της διαπλοκής και των τυφλών προσωπικών εγωισμών.   

Φίλες και φίλοι,  

Ίσως να είναι πολλοί οι συμπατριώτες μας που αναρωτιούνται ακόμα γιατί να πάνε να συμμετέχουνε στις ευρωεκλογές, γιατί να μπουν στα διλήμματά τους και γιατί να απαντήσουν σε αυτά ψηφίζοντας ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και όχι κάποιο άλλο από τα κόμματα που διεκδικούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Θα επαναλάβω αυτό που είπα και πριν από ένα μήνα στην επετειακή εκδήλωση της Παράταξής μας για την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την τα ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Η ένταξη αυτή υπήρξε προϊόν της ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης που έχει επιτευχθεί στον τόπο μας και αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα μετά την κατάκτηση της Ανεξαρτησίας μας και την ίδρυση της Δημοκρατίας μας.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε όλοι από τη μαζική συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές εκλογές, και, μάλιστα, στην πιο σημαντική καμπή της ιστορίας της.  

Από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της, η πορεία της περαιτέρω ενοποίησης της, η βιωσιμότητα της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης της.  

Ειδικότερα για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αυτήν. Και δεν υπάρχει πειστικότερη απόδειξη της βαθιάς μας πίστης σε αυτό, από την καθολική συμμετοχή του λαού στην διαμόρφωσή της.  

Από την μαζική, δηλαδή, συμμετοχή του λαού σε μια διαδικασία, όπως είναι η διαδικασία των ευρωεκλογών, μέσα από την οποία ο ίδιος ο λαός φωνάζει ότι θέλει να είναι παρών στις εξελίξεις.

 Ότι αρνείται να εκχωρήσει σε άλλους το δικαίωμα να παίρνουν για λογαριασμό του τις αποφάσεις που τον αφορούν.  

Και όπως γνωρίζετε πολύ καλά πλέον, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, το 80% και πλέον των αποφάσεων που μας αφορούν λαμβάνονται, ή έστω ελέγχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Δεν είναι, λοιπόν, καιρός ούτε για αδιαφορία ούτε για αποχή ούτε για καμία άλλου είδους ανέξοδη διαμαρτυρία ή μεμψιμοιρία.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας, αυξανόμενης κοινωνικής ανασφάλειας, οικονομικής αβεβαιότητας και εντεινόμενων απειλών εναντίον και της Δημοκρατίας και της Ειρήνης και της ίδιας Ζωής στον Πλανήτη, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή πολιτική συμπεριφορά και ψήφο.  

Είναι ώρες ανάληψης ευθυνών και λήψης αποφάσεων κρίσιμων για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν τόπο τόσο μικρό όσο η Κύπρος που δεν μπορεί από μόνη της να ελπίζει σε ισχυροποίηση της θέσης της ή σε βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου.  

Πολύ δε λιγότερο μπορεί να ελπίζει στην ενίσχυση της ασφαλείας της και της άμυνάς της εκτός στρατηγικών συμμαχιών και διακρατικών συνεργασιών.  

Δεν είναι βέβαια η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση η Ένωση στην οποία ο κυπριακός λαός είχε εναποθέσει τις ελπίδες του όταν γινόταν πράξη το όραμά του να ενταχθεί σε αυτήν.  Η σημερινή ΕΕ δεν είναι η ένωση που φαντάστηκαν οι εμπνευστές της. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των ιδρυτικών αξιών της. Δεν είναι η ένωση που ακολουθεί το πετυχημένο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.  

  • Είναι, όμως, μια Ένωση Κρατών που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει πιο τολμηρά βήματα προς το πεπρωμένο της.  Πιο αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενοποίησής της.  
  • Κατάφερε να μειώσει τις εξαρτήσεις της, 
  • Να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.  
  • Να κερδίσει περισσότερη ανεξαρτησία ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της υγείας, της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, της διατροφικής αυτάρκειας, της έρευνας και της καινοτομίας.  

Μένει, ωστόσο, να κάνει πολλά περισσότερα προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των εσωτερικών διαφωνιών, των στρατηγικών αποκλίσεων, των εθνικών εγωισμών και των αλληλοϋπονομευόμενων οικονομικών ανταγωνισμών.  

Μένει ακόμα να βρει τον δρόμο της επιστροφής της στις αρχές και τις αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού, του κράτους δικαίου και της δίκαιης ανάπτυξης. 

Πρωτίστως, μένει να αυξήσει την συνοχή της, να υπερβεί τα εμπόδια που την καθιστούν δέσμια γραφειοκρατικών κατεστημένων και οικονομικών ελίτ και να απαλλαγεί από τους συμβιβασμούς που απογοητεύουν τους λαούς της.  

Μένει να δώσει νικηφόρα την μάχη εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, εναντίον του λαϊκισμού και του εθνικισμού, εναντίον της μισαλλοδοξίας και του αυταρχισμού.  

Μένει, με δυο λόγια, να κερδίσει ταυτόχρονα την μάχη της Δημοκρατίας και την μάχη για την κατάκτηση της στρατηγικής της αυτονομίας.

Στρατηγική αυτονομία σημαίνει μια Ευρώπη πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική. Σημαίνει μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, με μικρότερες κοινωνικές ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους.  

Εξυπακούει την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, δια μέσου της ενδυνάμωσης των πολιτικών στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας.  

 Χρειαζόμαστε μια πραγματική και όχι προσχηματική ένωση ασφάλειας και άμυνας, που θα προβλέπει ότι αν κάποιο Κράτος-Μέλος δεχθεί επίθεση θα υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση από μέρους της Ένωσης με ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκή Ρήτρας Αμοιβαίας Άμυνας, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβώνας, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.   

Η Δημοκρατική Παράταξη θα επιδιώξει, για πρώτη φορά, να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχοντας ενεργά στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αυτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.  

Μια ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, που εν τη απουσία κυπριακής εκπροσώπησης στο παρελθόν, είχαν αφεθεί να παρεισφρήσουν θέσεις που ήταν ενάντια στα δικά μας εθνικά συμφέροντα.   

 Ωστόσο, με σκληρή και συστηματική δουλειά, με συνεχή επαφή και συνεργασία, με δημιουργική και συμπεριληπτική προσέγγιση, πετύχαμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα κατά της χώρας μας, να ενδυναμώσουμε τους πολιτικούς δεσμούς και συνέργειες μας και να διασφαλίσουμε στήριξη στις θέσεις μας.  

Φίλες και φίλοι,

Στη σύντομη χρονική παρουσία μας ως ΔΗ.ΠΑ. αντιμετωπίσαμε μεταξύ άλλων και το πρόβλημα των δημοσκοπήσεων, που και το 2019 και το 2021 μας ήθελαν αόρατους και εξαφανισμένους.  

Το 2019 οι αόρατοι έγιναν ορατοί με ένα άλμα που μας οδήγησε στον τετραπλασιασμό περίπου των δυνάμεων μας.  

Το 2021 οι εξαφανισμένοι των δημοσκοπήσεων, εμφανιστήκαμε με τελικό αποτέλεσμα τριπλάσιο των δημοκοπικών προβλέψεων.  

Το 2019 και το 2021 κάναμε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ. 

Το 2024 και πάλι θα κάνουμε την ανατροπή.  

Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Κύπρο. Κτυπούμε αποφασιστικά και δυνατά την πόρτα της Ευρώπης.

Η παράταξή μας ήρθε από μακριά για να μείνει εκφράζοντας την ανάγκη ανανέωσης του κομματικού συστήματος και επιστροφής στις αρχές και τις αξίες του αυθεντικού Κέντρου.  

Σοβαρότητα, καθαρότητα και μετριοπάθεια είναι το σταθερό στίγμα που εκπέμπει η ταυτότητά της, η στρατηγική της, η πορεία της. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί γιατί κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση μάλιστα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα είναι πολλοί περισσότεροι οι πολίτες που θα την περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους.  

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.  

Η Κύπρος μας βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί στο μέλλον. Ο άλλος γυρίζει πίσω στο παρελθόν.  

Ή θα έρθουμε σε ρήξη με το παλιό και τις νοοτροπίες του χθες για να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ή θα αφήσουμε αυτούς που θέλουν να μας κρατήσουν καθηλωμένους στο παρελθόν να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες και ασταθείς καταστάσεις.  

Στην πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της πόλωσης, εμείς αντιπροτείνουμε την ανάγκη της Εθνικής Ενότητας, της κοινωνικής συναίνεσης, του δημοκρατικού και ποιοτικού διαλόγου.  

Στο κυπριακό η ΔΗ.ΠΑ αποτελεί τη φωνή της υπεύθυνης πατριωτικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη βάση αρχών, αλλά και με ρεαλισμό.

Είμαστε η πολιτική συνέχεια της προσέγγισης εκείνης που αγωνίζεται με συνέπεια να τερματιστεί η κατοχή, οι ξένες εγγυήσεις, η τουρκική στρατιωτική παρουσία και επικυριαρχία.  

Είμαστε η πολιτική δύναμη που επιδιώκει να κτίσουμε ένα ασφαλές, δημοκρατικό και λειτουργικό οικοδόμημα, για όλους τους Κύπριους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Ένα Κανονικό κράτος, όπου αφέντης και κυρίαρχος θα είναι ο κυπριακός λαός. Αυτή η πολιτική παραμένει αμετάβλητη. Ουδέποτε ερωτοτροπήσαμε, ούτε και ερωτοτροπούμε με ιδέες για δυο κράτη ή συνομοσπονδία.  

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εκχώρηση κυριαρχίας. Είμαστε, ταυτόχρονα σταθεροί στη θέση για λύση ΔΔΟ, όπως προνοείται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.  

Λέμε ΝΑΙ, στην πολιτική ισότητα, όπως εκφράζεται μέσα από τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια πολιτική ισότητα που θα βοηθά από τη μια τη συνεργασία των δυο κοινοτήτων και θα ενισχύει το αίσθημα της ισοτιμίας και ισονομίας και από την άλλη θα διασφαλίζει την λειτουργικότητα του κράτους. 

Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η Πατρίδα μας αλλά και ο λαός της, σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία, χρειάζεται το εσωτερικό μέτωπο να είναι ενωμένο και καλά προετοιμασμένο για κάθε περίσταση. Ο κατακερματισμός του εσωτερικού μετώπου θα συνιστούσε εθνική μωρία και εθνική αυτοχειρία.  

Τον τελευταίο μήνα είμαστε μάρτυρες μιας συνειδητής προσπάθειας που γίνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις για να οικειοποιηθούν τεχνηέντως αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησής.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται από πολιτικές δυνάμεις ευσχήμως διαφορές που στην πραγματικότητα προβάλλονται μόνο και μόνο προς χάριν εντυπώσεων.

Επί της ουσίας, καταλήγουν στα ίδια αποτελέσματα.  

Είναι μια σαφώς προεκλογική προσπάθεια, μια ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Η ουσία που πρέπει να απασχολήσει τους πολίτες είναι κατά πόσον υπάρχουν εκείνες οι διαφορές τις οποίες ορισμένοι επικαλούνται. 

Δηλαδή, αν μια πολιτική δύναμη προκρίνει το ενιαίο κράτος και απορρίπτει την Ομοσπονδία και μια άλλη προκρίνει την Ομοσπονδία και απορρίπτει όλα τα συστατικά της στοιχεία, σε τί διαφέρουν άραγε επί της ουσίας;  

Αν η μια πολιτική δύναμη προσφέρει στους μετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα και η άλλη υπηκοότητα, πόση είναι η πραγματική διαφορά;

Η δική μας λογική είναι άλλη.

Αντί να προβάλλουμε ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις, για ικανοποίηση τυχοδιωκτισμών και άκρατου εθνικισμού, ή να αναλωνόμαστε σε ευκαιριακές συγκρούσεις που αφορούν στο παρελθόν και συζητήθηκαν εξαντλητικά, ας επικεντρωθούμε καλύτερα στην ανάγκη της κοινής συστράτευσης με στόχο  να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα αδιέξοδα και να την οδηγήσουμε με αξιώσεις στη νέα εποχή.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για να δώσουμε στη νέα γενιά μέλλον και προοπτική.

Εμείς δεν παραμένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο μέλλον.

Φίλες και Φίλοι, 

Ο τόπος μας βαδίζει προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με την απαξίωση, την δυσφορία και την ανησυχία για το αύριο να κυριαρχούν αποθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στα κοινά.  

Κι όμως, είναι τώρα η ώρα που όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουν την μάχη για να μη χαθεί η ελπίδα για το αύριο των παιδιών μας για να μην κυριαρχήσει η απαισιοδοξία, η αδράνεια, η τοξικότητα που δηλητηριάζει το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Δεν είναι με την αποχή ή με την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει που μπορούν να θεραπευτούν οι παθογένειες που ταλανίζουν τον τόπο μας. τον λαό μας και τις νεότερες γενιές.  

Δεν είναι με την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι “είναι όλοι ίδιοι” που θα κάνουμε την διαφορά που προσδοκά ο λαός μας για να αναπτερωθεί το ηθικό του και να βρει την δύναμη, την θέληση και την έμπνευση που χρειάζεται για να αλλάξει την μοίρα του και το πολιτικό σύστημα.  

Γιατί πράγματι δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Υπάρχουν αυτοί που παραιτούνται και συμβιβάζονται. Υπάρχουν και οι άλλοι που αισθάνονται ότι έχουν το χρέος να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο σε έναν καλύτερο κόσμο.

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,  

Στα δυο χρόνια της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας, γνωρίζετε πολύ καλά πως είχαμε ως προμετωπίδα μας την προάσπιση των συμφερόντων της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υιοθετήθηκαν προτάσεις μας για

  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα. 
  • Μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρισμό  
  • Αύξηση της αξίας και των τετραγωνικών, όσον αφορά στην επιβολή του ΦΠΑ της  πρώτης κατοικίας  
  • Τη διασφάλιση της 1ης κατοικίας από τις εκποιήσεις, μετά την υιοθέτηση της δικής μας πρότασης 
  • Την επέκταση της άδειας μητρότητας στις μητέρες που για οποιονδήποτε λόγο τα νεογέννητα μας χρειάζεται να νοσηλευτούν, και πολλές άλλες.

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,  

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις προτάσεις μας, όσον αφορά στο κόστος χρήματος και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία αλλά, κυρίως τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους.  

Αν σήμερα αναφερόμαστε στην οικονομία και κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διάσωση του και η μετέπειτα ανάπτυξη του οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θυσίες που έκανε ο κυπριακός λαός. Στις δικές σας θυσίες.  

Η συνεισφορά του κυπριακού λαού στη διάσωση των τραπεζών υπήρξε και σημαντική και αξιοπρόσεκτη, αλλά πρωτίστως σωτήρια.

Οι τραπεζικοί οργανισμοί οφείλουν, λοιπόν να ανταποδώσουν την ευγνωμοσύνη που οφείλουν σε όλους εσάς και σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πιέζονται λόγω της ακρίβειας και της μεγάλης και απότομης αύξησης των δανειστικών επιτοκίων.

Στα πλαίσια αυτά, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία καταθέτουμε τις ακόλουθες τέσσερεις προτάσεις:  

  • Μείωση δανειστικών επιτοκίων  
  • Αύξηση ανταγωνισμού μέσω έγκρισης νέων αδειών FINTECH:  
  • Επιβράβευση συνετών δανειοληπτών μέσω της απορρόφησης υπερκερδών  
  • Μείωση χρεώσεων και επιβαρύνσεων  

Ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος ως προς την υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα αναλάβει πρωτοβουλίες και προς την κυβέρνηση και στη Βουλή, για τη φορολόγηση των υπερκερδών, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο σωστό και δίκαιο ισοζύγιο, που να συνάδει με τις οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας.  

Η προσπάθεια μας δεν σταματά εδώ.  

Θέλουμε:  

  • Να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση  
  • Να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική, υγιή, ασφαλή και δίκαιη κοινωνία. 
  • Να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την πολιτιστική ποικιλομορφία  
  • Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων μας. 
  • Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο ευρωπαϊκής σημασίας,  
  • Να παράξουμε υψηλής ποιότητας, προστιθέμενης αξίας και διατροφικής ασφάλειας αγροτικά προϊόντα. 
  • Να αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά την ακρίβεια.  
  • Να ισχυροποιήσουμε μια κυπριακή οικονομία βασισμένη στη δημιουργική πρωτοβουλία, τη διαρκή καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τις αξίες μιας αειφόρου ανάπτυξης. 
  • Να καθιερώσουμε την Κύπρο ως διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. 

Φίλες και Φίλοι, 

Θα ήθελα πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου να κάμω μια ξεχωριστή αναφορά στην εθνική ανάγκη να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα και κατ’ επέκταση το δημογραφικό πρόβλημα, που ενέχει υπαρξιακούς κινδύνους για το κράτος μας και την εξέλιξή του.  

Ο λαός μας κατά γενική ομολογία γηράσκει, η αναπλήρωση του πληθυσμού έχει αρνητικό πρόσημο και οι κίνδυνοι επηρεάζουν και απειλούν τη δημογραφική, οικονομική και κοινωνική προοπτική της πατρίδας μας.  

Η πολιτεία, οι πολιτικές δυνάμεις, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της πατρίδας μας, πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να θέσουν στο επίκεντρο των συζητήσεων τους μια εθνική -– μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη – πολιτική που να δίνει ουσιαστικές δέσμες κινήτρων στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα στα νεαρά ζευγάρια, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών που πέτυχαν να αντιμετωπίσουν δραστικά το δημογραφικό.  

Πέραν των επενδύσεων στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, στην ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και στη διασύνδεση του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να επενδύσουμε στρατηγικά και στη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας νέων μας, που οι συνθήκες της σύγχρονης εποχής τους περιθωριοποιούν, αποστερώντας από τη χώρα παραγωγικό και ωφέλιμο ανθρώπινο δυναμικό.  

Καταστάσεις όπως:  

  • ο αυτισμός  
  • το σύνδρομο Down  
  • η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός  
  • σωματικές και ψυχικές διαταραχές.  
  • το άγχος και η κατάθλιψη  
  • ο σχολικός εκφοβισμός  
  • η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ 
  • η υπερβολική εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  
  • η συστηματική έκθεση στη βία που προβάλλεται ανεξέλεγκτα από τις οθόνες. 

Όλα αυτά θα πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής και αντιμετώπισης. 

Μετά λύπης, σημειώνω ότι αναλώνουμε δυσανάλογη προσπάθεια και φαιά ουσία στα προβλήματα της καθημερινότητας, σημαντικά και ασήμαντα, και αμελούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα λειτουργήσουν θεραπευτικά και υποστηρικτικά για τη νεολαία μας. Συνθήκες και δομές που σε περίπτωση απουσίας του κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος, κυριολεκτικά μπορούν να σώσουν παιδιά από τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση.  

Αυτές είναι οι προκλήσεις στις οποίες η Κύπρος οφείλει να απαντήσει ως οργανικό μέρος της Ευρώπης του 21ου αιώνα εάν θέλει να μη μείνει στο περιθώριό της. 

Αυτό είναι το ο μεγάλο της στοίχημα. Αυτές είναι οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει.  

Θα το ξαναπώ: Στέλνοντας τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο κυπριακός λαός συμβάλει στην ανάδειξη ενός νέου παραδείγματος πολιτικής οργάνωσης.  

Του παραδείγματος μιας πιο ανθρώπινης, πιο δίκαιης, πιο αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι ώρες αδράνειας και εφησυχασμού. Δεν είναι ώρες για ανεύθυνους πειραματισμούς. Δεν είναι ώρες εσωστρέφειας και ατολμίας.

Είναι ώρες επιστράτευσης όλων των δημιουργικών δυνάμεων που μπορούν μαζί με την Ευρώπη να κερδίσουν και το στοίχημα της επόμενης μέρας. Το στοίχημα όπως αυτό περιγράφεται και στο κεντρικό μας σύνθημα, ότι «Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το Αύριο!  

Είναι η ώρα της ευθύνης των ευρωπαίων πολιτών. Είναι η ώρα της ανανέωσης του συμβολαίου της Δημοκρατικής Παράταξης με τον κυπριακό λαό.  

Σε αυτόν απευθυνόμαστε. Από αυτόν αντλούμε την δύναμη και την έμπνευσή μας. Με γνώμονα το δικό του συμφέρον χαράζουμε την στρατηγική μας. Μια στρατηγική πολιτικών συνθέσεων, κοινωνικών συναινέσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.  

Με αυτά τα προστάγματα θέλουμε η ψήφος υπέρ του συνδυασμού της ΔΗΠΑ να γίνει πράξη αντίστασης στην απαξίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, στον αυταρχικό λαϊκισμό και στην ηθική διάβρωση των πολιτικών αξιών.  

Φίλες και φίλοι, 

Η επιτυχία της ΔΗ.ΠΑ. στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι νίκη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, θα είναι νίκη για την πρόοδο των πολιτών, θα είναι νίκη για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Το γνωρίζουν πολύ καλά οι εκλεκτοί υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σχολικοί Έφοροι της παράταξης μας.

Το γνωρίζουν γι’ αυτό αγωνίζονται να μεταδώσουν στους πολίτες τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω μας.

Αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως πολιτική δύναμη που διεκδικεί το καλό του τόπου, το καλό του λαού μας.

Υπεύθυνα και χωρίς ακρότητες.

Υπεύθυνα και σοβαρά χωρίς να κάνει επιλογές ευκαιριακών αντιπαραθέσεων ή ανώφελων συγκρούσεων.

Δεν έχουμε ανάγκη να δικαιολογήσουμε έτσι την ύπαρξη και την πορεία μας.

Ναι, διεκδικούμε την ψήφου του λαού μας. Αλλά το κάνουμε πάντα με καθαρές θέσεις, με ξεκάθαρες επιδιώξεις και στοχεύσεις. Τόσο για τη διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, όσο και για τον σχεδιασμό και την διαχείριση των θεμάτων που άπτονται του μέλλοντος της πατρίδας μας και των νεότερων γενεών.

Ευχαριστώ όλους τους υποψήφιούς μας για τη συμμετοχή και τις προσπάθειές τους.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν οι πρόδρομοι της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και του πατριωτισμού.

Έγιναν εμπνευστές της ελπίδας και της αισιοδοξίας που εκπέμπουν οι θέσεις μας για το αύριο.

Είμαι σίγουρος ότι μέχρι και την τελευταία ώρα πριν την κάλπη θα συνεχίσουν να παρακινούν τους συμπολίτες μας. Να τους καθιστούν κοινωνούς και αναμεταδότες των μηνυμάτων μας. Πολλαπλασιαστές των πεποιθήσεων μας.

Πάμε, λοιπόν να κάνουμε ακόμα μια ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Να κάνουμε μια ακόμα έκπληξη.

Να κτυπήσουμε δυναμικά την πόρτα της Ευρώπης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προβολή των ζητημάτων και των διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών μας.

Μαζί τους να κερδίσουμε το αύριο.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε πράγματι να αλλάξουμε τον κόσμο.

Να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας.

Να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας την περήφανη πατρίδα και την δίκαιη κοινωνία που τους αξίζει.

Να οδηγήσουμε το λαό και την χώρα μας με περισσότερη ασφάλεια στο δρόμο του πεπρωμένου τους.

Με την ανατροπή μπορούμε και θα πετύχουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές τους. να κάνουμε την ζωή τους πιο δημιουργική, πιο ευτυχισμένη.

Εμπρός, λοιπόν, να κάνουμε την νίκη δίκη μας.

Το θέλουμε και το αξίζουμε !

Adblock test (Why?)

Read this on ΔΗΠΑ