Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια των προσωρινών Γραφείων του Δήμου Μόρφου και Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια των προσωρινών Γραφείων του Δήμου Μόρφου και Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 21, 2024-21:09 View: 30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια των προσωρινών Γραφείων του Δήμου Μόρφου και Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας

Xαίρομαι πολύ που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά ομολογώ ότι θα ήμασταν όλοι ιδιαίτερα ευτυχείς, εάν δεν υπήρχε η ανάγκη να τελέσουμε τα εγκαίνια αυτού του όμορφου κτηρίου μακριά από την αγαπημένη μας Μόρφου και τους υπόλοιπους κατεχόμενους τόπους μας. Πενήντα χρόνια στην προσφυγιά είναι πολλά, εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά, και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δώσουμε τέρμα στην κατοχή της πατρίδας μας, να τη δούμε να επανενώνεται και να γίνεται τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Μέχρι να πετύχουμε αυτόν τον ύψιστο στόχο, μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μεριμνούμε για την ομαλή και όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματική διοικητική λειτουργία των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων μας, που αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο με τους δημότες τους, οι οποίοι είναι σκορπισμένοι όχι μόνο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα προσωρινά Γραφεία του Δήμου Μόρφου και της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων της Επαρχίας Λευκωσίας που εγκαινιάζουμε απόψε επιλύουν το στεγαστικό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε για χρόνια τόσο τον Δήμο και τους Δημότες Μόρφου όσο και την Ένωση των Κατεχόμενων κοινοτήτων της Επαρχίας Λευκωσίας.

Θέλω να χαιρετίσω την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, καθώς και την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας και τον Πρόεδρό της για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να αποκτήσουν τα Γραφεία που εγκαινιάζουμε απόψε, το κτήριο της πρώην ΣΠΕ Αγλαντζιάς, τα οποία παραχωρήθηκαν από το κράτος. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να εξυπηρετήσουν τους δημότες Μόρφου, αλλά και των κοινοτήτων μας που παραμένουν κατεχόμενες.

Επιτρέψτε μου να αξιοποιήσω την εδώ παρουσία μου για να εκφράσω για ακόμη μια φορά την απεριόριστη εκτίμησή μου προς όλους τους εκτοπισθέντες μας, τόσο αυτούς που πριν από 50 χρόνια αναγκάστηκαν να αφήσουν τους αγαπημένους τους τόπους όσο και προς εκείνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην προσφυγιά. Σφίγγω νοερά το χέρι όλων σας και σας κοιτάζω στα μάτια με την ειλικρινή υπόσχεση ότι, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Θέλω να επαναλάβω –το πιστεύω ακράδαντα– ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ποτέ δεν πρόκειται και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και ουδέποτε, μα ουδέποτε θα δεχθούμε τη διαίρεση της πατρίδας μας. Δεν είναι αυτό το όραμα που έχουμε για τον τόπο μας, δεν είναι αυτό το μέλλον που οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που θα έρθουν.

Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε την 20ή επέτειο της ένταξης της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ένα μοναδικό ορόσημο, –ένα στοίχημα που πετύχαμε με τη συνεισφορά του συνόλου του κυπριακού λαού– που όχι μόνο άλλαξε τη χώρα μας προς το καλύτερο, αλλά μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Με οδηγό, λοιπόν, και την ιδιότητά μας ως ενεργό και ουσιαστικό κράτος μέλος της ΕΕ με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών και με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί διαχρονικά το στήριγμά μας σε αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης και με τη συμβολή των εταίρων μας συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να τερματιστεί η παρανομία, η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική, ξέρουμε πού πάμε, πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης, όχι απλά ουσιαστικών συνομιλιών, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η λύση.

Και μέχρι την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης, της επανένωσης του τόπου μας –και για να απαντήσω στα εύστοχα σχόλια του Προέδρου της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Λευκωσίας– πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν σε σχέση με την προσφυγική μας πολιτική. Βρισκόμαστε στην εξουσία εδώ και 15 μήνες. Να θυμίσω ότι η πρώτη μας απόφαση αφορούσε στο σχέδιο «κτίΖΩ» για τις πολυκατοικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Να θυμίσω τις αποφάσεις μας για αναθεώρηση και ενίσχυση των κριτηρίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Να θυμίσω την απόφασή μας για πρώτη φορά να αγγίξουμε το πολύ ευαίσθητο θέμα της χρήσης και της αξιοποίησης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι σε συνεργασία μαζί σας, με τις δικές σας εισηγήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και όλα τα Υπουργεία, και εγώ προσωπικά, προτιθέμεθα να ανακοινώσουμε και άλλες συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες να αποδεικνύουν στην πράξη ότι υπάρχει προσφυγική πολιτική σε αυτό το κράτος.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Δημοτικές Εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν και την αλλαγή του καθεστώτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία από τον Ιούλιο γυρίζει σελίδα. Γνωρίζω ότι η μεταρρύθμιση δεν αγγίζει τους κατεχόμενους δήμους και τις κατεχόμενες κοινότητες. Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και τη Βουλή. Όμως ο στόχος μέσα από τη μεταρρύθμιση, με τον οποίον συμφωνούμε, είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο φιλική προς τους δημότες, με πιο φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες.

Σίγουρα με μια τέτοια μεταρρύθμιση θα έχουμε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και σοβαρότατες προκλήσεις.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ως εκτελεστική εξουσία θα σταθούμε δίπλα από τις τοπικές Αρχές, για να στηρίξουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και είμαστε εδώ, για να λύσουμε τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην πορεία.

Θέλω όμως να αξιοποιήσω τη σημερινή μου παρουσία εδώ, για να αναδείξω τη σημασία των εκλογών και για τους κατεχόμενους δήμους και για τις κατεχόμενες κοινότητες. Σε δέκα από τις 39 κοινότητες θα έχετε εκλογές, άρα, στις δέκα κοινότητες, σε όλους τους κατεχόμενους δήμους είναι σημαντικό να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία, την ανάγκη και τα μηνύματα που θα σταλούν σε σχέση με τον πρωταρχικό μας στόχο, την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Να υπάρξει μαζική συμμετοχή και στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις εκλογές για τις ελεύθερες περιοχές, αλλά πολύ περισσότερο για τις εκλογές για τους κατεχόμενους δήμους και τις κατεχόμενες κοινότητες.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες για τους κατεχόμενους δήμους δεν θα στείλει καθόλου θετικά μηνύματα. Άρα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εκστρατεία μας για μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές.

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης