Χαιρετισμός του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Σκουρίδη στην τελετή απονομής βραβείων αριστείας στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, χθες

Χαιρετισμός του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Σκουρίδη στην τελετή απονομής βραβείων αριστείας στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, χθες
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 21, 2024-16:12 View: 20

Χαιρετισμός του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Σκουρίδη στην τελετή απονομής βραβείων αριστείας στην Έρευνα και τη Διδασκαλία, χθες

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της πανεπιστημιακής κοινότητας της Κύπρου, και για αυτό ευχαριστώ θερμά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την πρόσκληση. Τελετές όπως η αποψινή συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας και προβάλλουν το σπουδαίο έργο που επιτελείται στη χώρα μας.

Οι νικητές και οι νικήτριες των φετινών βραβείων αριστείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου αποτελούν πηγή έμπνευσης και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος αποτελεί έναν ζωντανό και δραστήριο πυρήνα καινοτομίας και έρευνας. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους νικητές, που με το τολμηρό τους έργο μας κάνουν υπερήφανους.

Όπως είπε ο Αμερικανός αστροναύτης Neil Armstrong, η έρευνα δημιουργεί νέα γνώση. Είναι η κινητήρια δύναμη για την πρόοδο και διευρύνει τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης. Αναντίλεκτα, λοιπόν, μέσα από την έρευνα και τη διδασκαλία μπορούν να προκύψουν χρήσιμα για την πορεία εργαλεία, όχι μόνο για την προσωπική πορεία του καθενός από εσάς και των φοιτητών του πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα για την κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Η έρευνα και η καινοτομία κινούν το γρανάζι της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με πυρήνα τον άνθρωπο.

Προς αυτή την κατεύθυνση πορεύεται και η νέα Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την περίοδο 2024–2026, που υιοθέτησε πρόσφατα η Κυβέρνηση, και η οποία στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω. Ως ο εθνικός φορέας αρμόδιος για την υποστήριξη και την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο, το Ίδρυμα διοχέτευσε χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προγραμμάτων RESTART, πέραν των €178 εκατομμυρίων από το 2016 μέχρι σήμερα. Για την περίοδο 2021-2027, βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πλαίσιο προγραμμάτων με στοχευμένες επενδύσεις ύψους €150 εκατομμυρίων στους πυλώνες της έρευνας, της μεταφοράς γνώσης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης υποδομών και της διεθνοποίησης.

Μάλιστα, με στόχο την έμπρακτη στήριξη και την ενδυνάμωση του έργου της ερευνητικής κοινότητας, το ΙδΕΚ προκήρυξε πριν από μερικές ημέρες δύο νέες προσκλήσεις ύψους €16,3 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Νησίδες Αριστείας» και «ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ–POST DOC». Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα προγράμματα «VISION ERC», «ERC Visiting Research Fellowship» και «Ορίζοντας Ευρώπη–2n Ευκαιρία– ERC», συνολικού προϋπολογισμού €1,8 εκατομμυρίων, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής Κύπριων ερευνητών και ερευνητριών στις προσκλήσεις του εμβληματικού προγράμματος ERC.

Πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την επιστημονική αριστεία, ενδυναμώνουν την παραγωγή νέας γνώσης, προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε κατόχους διδακτορικού και ενθαρρύνουν τους επιστήμονες του τόπου μας να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας καταγράφει μια δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουμε 12 ακαδημαϊκά ιδρύματα, επτά Κέντρα Αριστείας, περισσότερους από 2.500 ερευνητές και ερευνήτριες και 4.000 σπουδαία επιχειρηματικά μυαλά. Παράλληλα, φιλοξενεί ένα καλά εκπαιδευμένο, υψηλά μορφωμένο, πολύγλωσσο και τεχνολογικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Αποτέλεσμα αυτού, εδώ και δύο χρόνια η Κύπρος να κατατάσσεται στην κατηγορία «Strong innovators» του European Innovation Scoreboard και στην 28η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας.

Πρόκειται για στοιχεία που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον και που μας ωθούν να συνεχίσουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε μια Κύπρο προηγμένη με προοπτική και ευκαιρίες.

Η αποψινή τελετή και οι πρωταγωνιστές της, οι βραβευθείσες και οι βραβευθέντες, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Συνεχίστε να επεκτείνετε τα όρια της γνώσης και να αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.

Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την προσπάθεια η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό σας.

Σας ευχαριστώ.

(ΓΣ/ΕΑθ)

Adblock test (Why?)

Read this on Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυβέρνησης